Tuesday, June 14, 2011

Blogger: A Beugró Eredete

Talán nem minden magyar TV néző tudja, hogy a már híres Beugró című magyar improvizációs TV sorozatnak hosszú történelme van, ami egészen a 1988-as évekre visszavezethető, a szép Angliában, az eredeti címe pedig Whose Line Is It Anyway? (Kié ez a sor egyébként is? Ez szóviccnek számít, a forgatókönyvben lévő sorokra utal) volt. A műsort egy Clive Anderson nevű író vezette és a műsörban mindig négy színés volt, amiből kettő mindig állandó szereplő volt. Ez a két színés Colin Mochrie és Ryan Stiles, akiket ha látsz egyből arra gondolsz, hogy láttad már őket huszonhat féle filmben, amelyek közül egyik se jut hírtelen eszedbe. Ryan-t mellesleg a híres Hot Shots (Nagy Durranás) filmekből ismerheted.
Na, de miért is beszélünk most erről? A mai világban már nagy nevű színészek is szerepeltek, nem is egyszer ebben a műsorban, ilyenek mint Stephen Fry, Jonathan Pryce, és Jim Meskimen. A sorozatnak nagyon nagy sikere volt, máig bizonyíthatjuk, hiszen más országok is megpróbáltak hasonló műsorokat csinálni, nem olyan nagy sikerrel mint az angolok. Az angol részek 20 percesek voltak, és a játékok között volt éneklés, olyan, ahol csak megadott számú szavakban beszélhetnek, amikor csak kérdésben beszélhetnek és, amikor tárgyakkal kell vicceket kitalálni. A műsorvezető mindig pontokkal díjazta a játékosokat, amiket senki nem tartott számon, csak vicc szempontjából tette. De minden játék elején ismerteti a szabályokat, szóval eléggé egyszerű követni. Itt megnézheted az egyik kedvenc részem.


A műsort sajnos törölték, de jött a megoldás, ugyanis 1998-ban az amerikai televízió megvette a jogokat és újra kezdték. Itt a műsort egy amerikai színés Drew Carey vezette, aki a saját TV sitcom-járól volt híres a 90-es években. A műsor ugyanúgy volt felépítve, négy színész, ebből kettő mindig állandó, és ez a kettő az Angliából vissza- és hazatérő Colin és Ryan volt. Amerikában kihasználták a nagyobb számú híresség mennyiséget és nagyon sok sztárvendégnek örvezdeztek: Whoopi Goldberg, Robin Williams, David Hasselhoff, Stephen Colbert, Kathy Griffin, stb.
A játékok hasonlóak voltak, de volt egy két újítás is, például az egyik leggyakoribb vendégek Wayne Brady, Brad Sherwood és Charles 'Chip' Esten remek énekesek is voltak és a közönségből hívtak le valakit, akinek az élete vagy a neve alapján kellett zongora kiséret mellett egy dalt írniuk. Anyukám máig nem hiszi el, hogy ez mind improvizáció, de mit tegyünk, van aki ennyire tehetséges!
A műsorvezető továbbra is pontokat osztogatott, hogy választhasson egy nyertest, aki a helyét elfoglalja míg egy játékban részt vett a többiekkel. De a pontokatnak semmi értelme nem volt, hogy idézzem magát a műsorvezetőt "A pontok annyit érnek mint egy BackStreet Boy a többi négy nélkül". A következő videót azért választottam, mert ez az egyik kedvenc játékom "Scenes from a hat" (Jelenetek egy kalapból), ahol a nézőktől kérnek a műsor elején ötleteket, hogy milyen jeleneteket mutassanak be és a műsorvezető azok közül válogat. Na, meg azért gondoltam, hogy ez jó lehet, mert nagyon sok hasonló játék van benne, ami a fenti angol verzióban is, hogy lássátok változatokat.





A műsor végleges törlése előtt 2004-ben megszületett a Drew Carey's GreenScreen Show. Hogy mi is ez? Ha bármilyen akciófilmnek az így készültjét megnézed, észre fogod venni, hogy a színész vagy a kaszkadór valamelyik jelenetben, legyen az vonaton állás vagy menő kocsis verseny, az adott tárgyon kívül, amin áll, az egész háttere egy nagy zöld szoba. Ezt arra használják, hogy hátterek tudjanak betenni számítógépen. A zöld vagy kék háttéret tartják a legtávolabbinak a bőr színétől; ha valaki jártas photoshop-ban, akkor már tapasztalhatta, hogyha a szin kontraszt erős, akkor egy klick-el ki lehet vágni a hátteret és valami mást betenni a helyére. Ez sokkal nehezebb, ha például két hasonló színnel kell dolgoznia az embernek. A greenscreen-t időjárás jelentésnél is használják, szóval a mindennapi egyszerű TV műsorokban is előfordul.
Na, akkor elemezzük a greenscreen + improvizációt. Ugyanazok a játékokat játszák a színészek, csak most nem szinpadon, hanem egy zöld szobában és a felvétel után egy rajzolókból álló csapat hátteret animál nekik. Sajnos pénzügyi okok miatt a műsor 12 részes volt összesen, bár az imdb.com szerint még nem törölték, szóval lehet, hogy van esély arra, hogy újra lássuk még egyszer a TV-ben. Sajnos nincsenek fent teljes epizódok, de egy két kedvencemet had mutassam meg: az első játékban csak egy szótagos szavak használatával beszélhetnek, a második az a híres "freeze tag" (StopTrükk) játék és a harmadikban pedig, a nézőktől kérnek egy gyerek mese címet, amit ott kitalálva elkezdenek mesélni és a műsorvezető mindig rámutat egy játékosra és annak folytatnia kell a történetet.




És akkor megszületett a Beugró. 2006-ban törölték az amerikai csatornákról és 2007-ben megjelent Magyarországon az improvizációs műsor, amit a nagy sikere ellenére már harmadszorra kellett megvásárolnia egy TV csatornának, annak érdekében, hogy ne töröljék. (Köszönjük Cool TV!) Én őszintén szólva a DVD-n nézem, mert Amerikában több TV sorozat törlése után észre vették, hogy a DVD-re annyira nagy az igény, hogy lehet, hogy nem kellett volna törölni, ezért inkább a DVD vásárlással támogatom a műsort. (Jó, jó, csak 3 csatornánk van, ha akarnám se tudnám már TV-ben nézni! De ez nem változtat a tényen, hogy nem akarom, hogy töröljék!) Sajnos van egy-két kifogásom a magyar ellen, és mindjárt kifejtem mi is, de előtte had mondjam, hogy nagyon imádom a színéseket, remek a casting (Pokorny Lia, Rudolf Péter, Szabó Győző és Kálloy Molnár Péter), és nagyon kedvelem a műsorvezetőt is (Novák Péter), nem beszélve a sztárvendégekről (Fenyő Iván, Oroszlán Szonja, vagy Kamarás Iván). De sajnos nagyon sok játéknak még nem fogták meg a lényegét, bár ez a két év alatt sokat javultak! Vegyük például a Zsebszöveget, az nem attól lesz vicces, ha random a műsorvezető kérésere előveszik a lapot, hanem rá kell bízni a színészre, hogy mikor akarja a mondatot bele dolgozni (fent nézhetsz egy ilyen játékról egy videót!). A Stoptrükk-nél sokáig nem érezték, hogy a jelenetet meg kell változtatni, amikor valakit lecserélsz, és, hogy az előtte lévő poziciójába kell belépned. A Váltoláz játék pedig fantasztikus, az egyik kedvencem, csak az eredetiben egy kicsit más volt, ott színházi stílusokat (Shakespeare, Kabuki), film stílusokat (horror, romantikus komédia), nyelvjárásokat (olasz, spanyol, brit) keveredésével csináltak, ezzel sokkal nagyobb teret hagyva a színészeknek, de ezt csak mesélem, semmi kifogásom a magyar verzió ellen.
Sajnos a YouTube-ra nem tesznek fel teljes epizódokat, többek közt mert a magyar verzió 40 perces (amit imádok, mindig utáltam, ha vége van!), de egy-két kedvenc részemet szeretném nektek megmutatni:






A nagy hiány miatt Amerikában idén újra indult a műsor, kicsit más keretek között ugyanis egy élő Las Vegas-i egész estés műsort filmeznek, és abból vágnak össze minden estére egy 20 perces részt. A címe Drew Carey's Improv-A-Ganza, és a régi műsorból már megismert és megszeretett színészek térnek vissza. A közönség még a szokásosnál is több szerepet kap, több embernek énekelnek, több a Sound-Effect játék (itt a közönségből két ember a két színész jelenetét hang effektekkel látják el), megszületett a randi játék (itt egy házaspárt hívnak fel, ők elmesélik milyen volt az első randijuk és a javitásaikkal együtt a színészek újra játszák a randijukat). A műsorban Drew-n kívül mindenkinek nagyobb szerepe van, már nem ő vezeti be a játékokat, hanem mindenki felváltva, és ugyanígy a közönségből közösen választanak embereket. Sajnos teljes epizódok még ebből sincsenek fent de egy-két jelenetet muszáj látni!









Ez a műsor, azon kívül, hogy borzasztóan szórakoztató, nagyon sok színjátszó iskola által felhasznált gyakorlatnak is tökéletes, hiszen gyakran előfordul, hogy a színészek hibák követnek el a darab alatt és nem szabad, hogy azt a néző észre vegye, ezért fontos, hogy improvizációból 10/10 legyen. Én nagyon szeretem ezt a műsort, és remélem másnak is meghoztam a kedvét, hogy utána nézzen! :)


Az összes játékot és szabályait megtalálod ezen a kedves Wikipedia oldalon, ha esetleg nem értesz valamit, akkor Google translator ;). 
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_games_from_Whose_Line_Is_It_Anyway%3F

Ps: I love you Chip!

No comments:

Post a Comment