Thursday, April 30, 2020

CsorEsz Cooking Challenge: Dessert

(Magyar verzió hamarosan!)
8/8
I have been planning a cooking challenge on my blog for years now. The reason that I decided to get around to it now, is not only because I was forced to sit at home like most of the world during this quarantine time, but also because this exact quarantine made me realize how important it really is to know how to cook -- you cannot keep ordering food like there is no tomorrow.

I find it very lame if you cannot cook certain basic things at the age of 26. Don't matter if you are a boy or a girl: You have failed in my book. And I appreciate your sandwiches, your terrible scrambled egg, and that one incredibly hard dish that for some reason you decided to learn, but if making pasta is still a mystery, so we have a lot to learn!

Instead of giving you recipes, I want to give you tips, that someone between the ages of 25-30 should know like the back of their hands. Most importantly I want to make sure that you are no longer scared to go into the kitchen and take care of yourself! And the more tricks you learn, the easier it is gonna be to shop for yourself and healthier you are gonna get. So here we go!

Today's challenge: DESSERT

We are reaching the end of the month, literally, but I will admit, the quarantine is not over yet, so we all still have time to go into the kitchen and become really good friends with it. Now, dessert is something very special because it is the thing we look forward to more than anything. You can debate me on this, of course, not everyone has a sweet tooth, I don't either, I do not crave cake 24/7 (although I should), but I always check the dessert page of a menu at a restaurant and I also start drooling over the cakes and muffins at a coffee shop. Why do we have sooo much cake at coffee shops? I am not saying that I have eaten cake for dessert on occasions because of this, but wait, yes, that is exactly what I am saying. And here we are, with coffee shops closing early all around the world and with you stuck in the house, how about we try to make the best out of it? 

The only real recipe that I am going to share with you on this monthly challenge is that of a Jamie Oliver pancake, one that is perfect for the breakfast/brunch challenge as well: 1 cup of flower, 1 cup of milk, 1 egg and a bit of salt. Mix, and you can make these small thick pancakes that are great with both sweet and salty toppings. My favorite thing in the world is to stack them by 3-4 and put into it all kinds of goodies, mostly creams (nutella, peanut butter, pudding), and then fresh fruits on top. This is my favorite recipe of all time, and I can tell you that I make it a lot. Seeing that I keep changing my toppings I can't really get tired of it. 

What about other desserts? You might ask. I can tell you already, that dessert is the one thing that I just love to have put it in front of me without having to work for it. Because of that, I am not rich on tips and recipes, however, the few that I have are winners. I have an apple pie recipe, and I make my pancakes, and my grandma's cottage cheese dumplings. Should I know more things? Probably. Would I be fatter? Definitely. Still, even if my own health would be at risk, I cannot pretend that I don't wish to know more. Obviously, I take my part in making gingerbread cookies at Christmas, I am no foreigner to whisking egg whites and me and the oven share few memories, but very precious ones. However, it is my experience that most people learn to bake first and then cook (I was wired differently you see), so I am not worried about not giving you the advice of a lifetime here, because I am sure that you already have a few tricks of your own up your sleeve. What you need to remember is that it is always better to make it at home: healthier, fresh, cheaper and repeatable whenever you want. I for one love fresh fruits with all of my desserts, and frozen fruits, as I have told you many times before, are a great help. A bit of powdered sugar (or natural sweeteners in the same consistency) not only make everything more appetizing, but also yummier.

So what are you waiting for? Get into the kitchen and embrace the happiness that comes with creating something from scratch and not being afraid of the stove, the oven, or the dishes that you'll have to wash later! Hopefully this quarantine will end soon, and we can all go back to spend our money on everything BUT ingredients for a fancy recipe we saw online. Still, until then, and really, after that especially, I hope that you will try and try and try, because food will never appear magically in front of you, nor can you expect others to feed you until you die. 

If you followed my tricks and tips over this month, and you enjoyed it, let me know in the comments below and make sure you share your thoughts and ideas too!
_ _ _ _ _

Már évek óta tervezek valamiféle főzős kihívást kitűzni a blogomra. Nem csak amiatt döntöttem úgy, hogy erre most kerítek sort, mert a karantén ideje alatt, a legtöbb emberhez hasonlóan én is itthon töltöm az időm nagy részét, hanem mert pont ez az időszak döbbentett rá, mennyire fontos, hogy tudjunk főzni. Végtére is, nem élhetünk rendelt kaján életünk végéig!

Nagyon gáznak gondolom, ha valaki nem képes megfőzni bizonyos alaprecepteket 26 éves korára. Ha ennyit sem tudsz, nem számít, fiú vagy-e, vagy lány, megbuktál az életképességi vizsgámon. Értékelem a szendvicseidet, a csapnivaló rántottádat és azt az egy elképesztően nyakatekert receptet, amit csak és kizárólag azért tanultál meg, hogy ritka alkalmakkor lenyűgözz másokat. De ha még mindig megszenvedsz egy egyszerű tésztafőzést, akkor bőven van mit tanulnod, haver!

Receptek helyett olyan főzőtippeket gyűjtöttem össze nektek, amiket egy 25-30 éves embernek illik kívülről fújni. Leginkább azt szeretném elérni ezzel, hogy ne stressznek éljétek meg, valahányszor be kell lépni a konyhába. Minél több trükköt tanultok, annál egyszerűbben tudtok bevásárolni is, és még az egészségetekre is jó hatással lehet. Csapjunk a lecsóba! 

Mai kihívásunk a DESSZERT

Kezdünk a hónap végére érni, de mivel a karantén még kitart, ezért bőven van időnk beugrani a konyhába és megbarátkozni az ottani dolgokkal. A most következő desszert-bejegyzés igazán fontos, hiszen ez az a része az étkezésnek, amit mindannyian türelmetlenül szoktunk várni. Persze lehet ellenvetésetek, hisz nem mindenki édesszájú, többek között én sem, nem vágyom sütire a nap 24 órájában. De még én is megnézem az éttermek desszert menüjét, és gyakran megindul a nyálelválasztásom egy-egy kávézó muffin- vagy péksütemény-kínálata láttán. Miért van az, hogy lépten-nyomon cukrászdákba és kávézókba botlunk? Nem mondanám, hogy emiatt a stratégiai elhelyezés miatt valaha is beültem volna egy szelet tortára… vagy mégis? Hát dehogynem! De most úgy állunk, hogy a világon mindenfelé a szokásosnál korábban zárnak a kávézók, és mi az otthonunkban ragadtunk, úgyhogy mi lenne, ha megpróbálnánk kihozni a helyzetből, amit lehet?

Az egyetlen recept, amelyet ebben az egyhónapos kihívásban megosztok veletek, az Jamie Oliver palacsintája, ami tökéletes lehet reggelire vagy brunchra is: 128g liszt, 250ml tej, 1 tojás és egy csipetnyi só. Keverd össze alaposan, és készíts belőle kisebb, vastag palacsintákat, amik ugyanolyan finomak sós és édes feltéttel is. Úgy szeretem a legjobban, hogy 3-4 darabot egymásra halmozok, mint egy tornyot, a rétegek közé mindenféle finomságot, többnyire krémeket kenek (Nutellát, mogyoróvajat, pudingot), a tetejét pedig friss gyümölccsel szórom meg. Ez az abszolút kedvenc receptem és el kell mondjam, hogy nagyon sokszor készítem el. A feltétek váltogatását egyszerűen képtelen vagyok megunni.

@esthersusancsorba
Na, és mi a helyzet más desszertekkel? – kérdezheted. Bevallom, a desszert az egyetlen fogás, aminél én is jobban szeretem, ha elém teszik, és nem kell megdolgozni érte. Emiatt nem is tudok ebben a témában sok tippel és recepttel szolgálni, de az a kevés, amit mondhatok, mind aranyat ér. Van egy almáspite receptem, szoktam palacsintát sütni, és a mamám túrós batyuját. Kéne több mindent ismernem? Valószínű. Kövér is lennék tőle? Biztosan. De még úgy is, hogy az egészségemre nem lenne jó hatással, tudom, hogy szeretnék több desszertet magam is megtanulni. Természetesen karácsonykor szívesen segítek be a mézeskalács-sütésben, és a tojáshab felverése sem jelent problémát. A sütőm és én osztozunk néhány nagyon is örömteli emléken. Az a tapasztalatom, hogy az emberek általában sütni előbb tanulnak meg, mint főzni (ebben a tekintetben én más vagyok, mint az átlag), úgyhogy nem is akarnám életed nagy tanácsait adni itt és most, hiszen biztos vagyok benne, hogy te magad is ismersz már pár trükköt. Csupán arra akarlak emlékeztetni, hogy mindent jobb házilag megcsinálni, mert egészségesebb, frissebb, olcsóbb, és ha egyszer megtanulsz egy receptet, utána bármikor megismételheted. Én, ahogy már említettem, nagyon szeretem a friss gyümölcsöket a desszertjeimben, de a fagyasztott gyümölcs is sokszor segítségemre van. Egy kis porcukor (vagy valami hasonló állagú természetes édesítő) nem csak étvágygerjesztőbbé, de finomabbá is teszi a desszerteket.

Mire vártok még? Nyomás a konyhába, és fedezzétek fel a főzés különböző örömeit! Legyetek kreatívak, és ne féljetek a tűzhelytől, a sütőtől, vagy attól, hogy később mosogatni kell majd! Remélhetőleg hamar vége lesz a karanténnak, és akkor mind mehetünk vissza a régi kerékvágásba, amikor is mindenfélére költöttük a pénzünket, csak épp egy neten talált bonyolult recept hozzávalóira nem. De egészen addig, és utána is, remélem, hogy legalább megpróbálkoztok a főzéssel, mert a kaja sosem fog mágikusan megjelenni előttetek, és másoktól sem várhatjátok el, hogy életetek végéig etessenek.

Ha örömmel olvastátok a hónap során a bejegyzéseimet, és esetleg kipróbáltátok a javaslataimat, dobjatok egy kommentet, hogyan sikerült! Minden további ötletet szívesen veszek.

[A magyar fordítás barátnőm Hamvas Réka készítette!]

Monday, April 27, 2020

CsorEsz Cooking Challenge: Drink

(Magyar forditás a bejegyzés alján!)
7/8
I have been planning a cooking challenge on my blog for years now. The reason that I decided to get around to it now, is not only because I was forced to sit at home like most of the world during this quarantine time, but also because this exact quarantine made me realize how important it really is to know how to cook -- you cannot keep ordering food like there is no tomorrow.

I find it very lame if you cannot cook certain basic things at the age of 26. Don't matter if you are a boy or a girl: You have failed in my book. And I appreciate your sandwiches, your terrible scrambled egg, and that one incredibly hard dish that for some reason you decided to learn, but if making pasta is still a mystery, so we have a lot to learn!

Instead of giving you recipes, I want to give you tips, that someone between the ages of 25-30 should know like the back of their hands. Most importantly I want to make sure that you are no longer scared to go into the kitchen and take care of yourself! And the more tricks you learn, the easier it is gonna be to shop for yourself and healthier you are gonna get. So here we go!

Today's challenge: DRINK

I just want to give fast and quick advice, showcase to you that certain drinks are much better made at home, and you can avoid both boring water (it is boring, you can't debate me here), and sugary carbonated drinks too. I also got fed up with all the money I spend on drinks that I can make at home... When you are a student you really watch your expenses and not in a way you do when your parents buy things for you. And I am happy that I have to watch myself because it results in all the great things I learned to cook at home and all the hacks and tricks that I can share with you now. So, let us get down to the beverages.

Lemonade? I just keep wondering why the hell is this the most expensive beverage during the summer time when it is basically water and some fruits... So really, f*ck every restaurant. But I am here to tell you that you can super easily replicate any kind of fancy lemonade at home and cheap too! The trick is: frozen fruits and some syrup. I personally like to avoid the syrup and put in some natural sweeteners, but the best thing about using frozen fruits is that they also serve as ice cubes. Ice cubes are actually a scam, by filling up your glass they get away with even less water in that lemonade... now, two slices of lemon, any kind of fruit (a forest fruit mix, strawberry, mango, blueberry, pineapple) a spoon of syrup (I like to use the same kind of syrup as the fruit added, but really, be creative!) and water, still or sparkly. I make that stuff by the liters every summer. It is refreshing and the fruits are a great snack afterwards. Having only edible things in your glass is just fun, in my opinion. Finally, my best secret is that I often freeze the fruit myself. I love a slice of iced orange or some grapes in the summer, and they are perfect for my drink.
Cocktail? Let's quickly get over the question of alcohol. Yes. The more the better. Life is shit. I don't really have any tips, aside from yes, do buy alcohol and a nice book of cocktail recipes. Judging from mine, which is collecting dust, I do not believe that you will use it a lot, but it s a great addition to a house party if you ask your friends to bring ingredients (since everything is super expensive!!!).
Smoothie? I have talked about this already, but I find that the best way to get yourself something that is both healthy and delicious is to have those frozen fruits ready to go. They keep their nutritional values and remain high in vitamins. And if you mix them in while they are still cold, you can easily make the smoothie into an ice cream (healthy snack, another trick, you are welcome!). I personally like my smoothies with milk, but if you use canned fruits, the syrup they come in is a great substitute and it will also lend some extra sweetness if in case you do use citrusi or acidic fruits. And well, if you pop in some yogurt, you can also make frozen yogurt, here, another great way to make a snack. But really, these are great for breakfast or in the afternoon.
@esthersusancsorba
Coffee? Not everyone drinks coffee, of course, so for those people I have one very easy advice, and that is to just learn the difference between espresso, cappuccino, latte and flat white. You will have guests over and people like a nice coffee after lunch or with breakfast and it is nice to have something at home to offer those people. Now, if you like coffee this should not be an issue, but still, learning this very easy difference between the four kinds of coffee is going to get you very far, I did not think that it would, but my coffee knowledge is a great conversation starter. On top of that, it is sooooo easy to make. You do not need to have fancy equipment, you can make hot milk foam with a jar and you can use instant coffee and maybe some whipped cream, and there you go, a delightful dessert and drink as well for you and your friends. If you like fresh brewed coffee, go for it, if you like it with a shitton of sugar, go for it, if you want it cold brewed with some ice, then f*ck milk, do you! Coffee is a great companion, whether you drink it or not.
Ice tea? My partner was craving for it one day and I just decided to make some at home instead of spending incredible amounts of money on some ice tea that has a new recipe and it is not even as good as it was when I was a kid. So, I got some fruit and green tea and have been making it at home for months. First, I tend to forget that I made tea, and it is an ice tea, no issues if you forget it... let it sit, actually, and add more tea bags into it. Second, I get to decide the amount of sugar and sweetener and no preservatives. Third, I can make it even when there is a quarantine and I do not want to go to the supermarket for just one thing. This is the easiest thing to make and yet people refuse to make it themselves. Please, just... try.
Mulled wine or pumpkin spice? As I have enforced the importance of traditional dishes in your recipe book, I am also telling you that seasonal drinks and dishes are very important. I love to make mulled wine at home and same with using pumpkin for other than pies. Most things that we pay an absorb amount for in coffee shops as Christmas markets are actually the best and easiest to make at home. I am not telling you that you should not treat yourself every now and then, but make sure that you are also not scared of adding all of these easy little treats to your recipe books. We do not think that drinks are important, so think of it as if you were in a restaurant all the time: you do take your time to order that drink and you do not mind spending that money on yourself, then treat yourself at home as well. 

Now, get cooking! The challenge is going to be about eight entries over the month of April and I am going to give you as many tips as I can. Please, if you try out anything new just add it in the comments and let me know how it went! The quarantine is a perfect time for you to discover if you can or cannot cook. I do believe that everyone can learn how to cook, and if you have bought up all of those kilos of flour, you might as well learn what to do with them!
_ _ _ _ _

Már évek óta tervezek valamiféle főzős kihívást kitűzni a blogomra. Nem csak amiatt döntöttem úgy, hogy erre most kerítek sort, mert a karantén ideje alatt, a legtöbb emberhez hasonlóan én is itthon töltöm az időm nagy részét, hanem mert pont ez az időszak döbbentett rá, mennyire fontos, hogy tudjunk főzni. Végtére is, nem élhetünk rendelt kaján életünk végéig!

Nagyon gáznak gondolom, ha valaki nem képes megfőzni bizonyos alaprecepteket 26 éves korára. Ha ennyit sem tudsz, nem számít, fiú vagy-e, vagy lány, megbuktál az életképességi vizsgámon. Értékelem a szendvicseidet, a csapnivaló rántottádat és azt az egy elképesztően nyakatekert receptet, amit csak és kizárólag azért tanultál meg, hogy ritka alkalmakkor lenyűgözz másokat. De ha még mindig megszenvedsz egy egyszerű tésztafőzést, akkor bőven van mit tanulnod, haver!

Receptek helyett olyan főzőtippeket gyűjtöttem össze nektek, amiket egy 25-30 éves embernek illik kívülről fújni. Leginkább azt szeretném elérni ezzel, hogy ne stressznek éljétek meg, valahányszor be kell lépni a konyhába. Minél több trükköt tanultok, annál egyszerűbben tudtok bevásárolni is, és még az egészségetekre is jó hatással lehet. Csapjunk a lecsóba! 

Mai kihívásunk az ITAL

Szeretnék gyors és egyszerű tippeket adni, és egyúttal bebizonyítani, hogy egyes italokat sokkal jobb otthon megcsinálni, ha ki akarod kerülni az uncsi vizet (mert a víz unalmas, erről nem is nyitnék vitát) és a cukros, szénsavas löttyöket. Egy ideje elegem lett abból, hogy egy csomó pénzt elverünk olyan italokra, amiket otthon is össze lehet dobni… Diákként nagyon odafigyelünk a kiadásainkra, nem költjük úgy a szüleink pénzét, mintha végtelen lenne. Én, személy szerint, valahol örülök is ennek, mert így sokkal motiváltabb lettem abban, hogy megtanuljak magamnak főzni, és ezeket a trükköket most meg is osztom veletek. Úgyhogy merüljünk is el az italokban.

Limonádé? Nem bírom felfogni, nyaranta hogy lehet ez a legdrágább az itallapon, amikor az egész csak vízből és néhány gyümölcsből áll… A vendéglők bekaphatják! Elárulom nektek, hogy otthon is bármikor baromi egyszerűen kikeverhetitek a legpuccosabb limonádét a vendéglői ár töredékéért. A titkos összetevő ebben az esetben a fagyasztott gyümölcs és a cukorszirup vagy szörp. Én, mondjuk, szeretem még a szirupot is kihagyni, és inkább természetes édesítőket használok. A fagyasztott gyümölcsben pedig az a legjobb, hogy egyszerre jégkockaként is szolgál. A jégkocka egyébként egy átverés a vendéglőkben, ugyanis ha jéggel feltöltik a poharad, akkor még kevesebb italt kell tenniük bele. Pedig nincs másra szükség, mint két szelet citromra, bármilyen gyümölcsre (pl. erdei gyümölcs keverék, eper, mangó, áfonya, ananász), egy kanálnyi szirupra vagy szörpre (én szeretem, ha a szörp íze harmonizál a felhasznált gyümölccsel, de legyetek nyugodtan kreatívak!) és szénsavas vagy mentes vízre. Literszámra gyártom ezt minden nyáron. Amellett, hogy frissítő, jó elnyammogni a gyümölcsökön is. Mindig jó, ha marad valami ehető a poharadban, miután leittad róla az üdítőt. Végül, még egy személyes titok: van, hogy magam vágom fel és fagyasztom le a gyümölcsöket az italokhoz. Szeretem, ha nyáron van a mélyhűtőben pár szelet narancs vagy egy kis szőlő, amivel bármikor feldobhatom a frissítőmet.
Koktél? Gyorsan essünk túl az alkohol kérdésen: igen, minél több van, annál jobb. Az élet szar. Ezzel kapcsolatban nincs más tippem azon kívül, minthogy igen, vegyél alkoholt, és egy szép koktélos könyvet. Az enyémet elnézve, ami már egy ideje csak porfogó, nem garantálom, hogy sokat fogod használni, de néha jó móka elszórakozni a koktélkészítéssel egy házibuliban. Csak kérd meg a barátaidat, hogy ők vegyék a hozzávalókat, mert sajnos baromi drágák!!!
Turmix? Ahogy már fentebb említettem, mindig jól jön, ha van pár fagyasztott gyümölcsöd, amiből akármikor összedobhatsz valami finomat és egészségeset. A gyümölcsök ebben a formában is megőrzik a tápértéküket, és sok bennük a vitamin. Ha még fagyott formában darálod össze őket, akkor akár fagyit is csinálhatsz a turmixból (még egy tipp az egészséges nassolásra, szívesen!).
Én tejesen szeretem a gyümölcsturmixot, de ha konzerv-gyümölcsöket használsz, nyugodtan tedd bele a szirupos töltőfolyadékot is, így nem kell szörpöt vagy édesítőszert öntened hozzá, és a citrusos ízekkel nagyon jól passzol. Önthetsz bele joghurtot, és csinálhatsz belőle joghurt-fagyit is, ami szintén egy finom és egészséges opció. De ezeket a nap bármelyik szakában fogyaszthatod, akár reggelire vagy uzsonnára.
@esthersusancsorba
Kávé? Tudom, hogy nem mindenki iszik kávét, de ettől még érdemes megtanulni a négy legalapvetőbb kávéreceptet: az espressót, a capuccinót, a tejeskávét és a flat white-ot. Ha áthívsz haverokat, lehet, hogy ők szívesen innának egy kávét reggelire vagy ebéd után, és mindig jó, ha meg tudod kínálni őket. Ha szereted a kávét, akkor ez biztos nem probléma, de neked is jót tehet, ha megtanulod a négy alapkávé közti különbséget. Én se gondoltam volna, de mint kiderült, a kávéismeretem az egyik legjobb téma beszélgetés-kezdeményezésre.
Annyira könnyű egy jó kávét lefőzni! Nem kell semmi komoly felszerelés hozzá, a meleg tejhabot megcsinálhatod egy befőttes üvegben, használhatsz instant kávét, tehetsz rá tejszínhabot, és már kész is a fincsi desszert és ital egyben. Ha frissen főzve szereted a kávét, idd úgy, ha csomó cukorral, akkor úgy, ha megveszel a hidegen lecsepegtetett kávéért jéggel, akkor szard le a tejet, és fogyaszd úgy ahogy szereted, csak te döntheted el, hogy számodra mi a tökéletes! Ha iszod, ha nem, a kávé mindenhez jó társ.
Jeges tea? A párom nagyon megkívánta egyik nap, én meg úgy döntöttem, hogy megcsinálom otthon, ahelyett, hogy megvennénk jó drágán a bolti jeges teát (aminek ráadásul nemrég teljesen megváltoztatták a receptjét és már messze nem olyan jó, mint gyerekkoromban). Úgyhogy fogtam egy adag gyümölcsöt meg zöld teát, amit már előtte többször kipróbáltam. Először is, sokszor elfelejtem, hogy csináltam teát, de semmi baj, mert jeges teának mindig jó lesz, annak úgyis csak jót tesz, ha állni hagyod és dobálsz még bele teafiltereket.  Másodszor, ha magam csinálom, akkor én döntöm el mennyi cukrot vagy édesítőszert teszek bele, és nem lesz benne tartósítószer.
Harmadszor, karantén alatt is könnyen meg lehet csinálni, és nem kell kimenni a boltba csak egy üveg üdítőért. Ez az egyik legegyszerűbben előállítható ital és az emberek mégis literszámra veszik. Kérlek… csak egyszer próbáld már megcsinálni magadnak! 
Forralt bor vagy őszi tökös fűszeres kávé? Úgy, ahogy eddig igyekeztem hangsúlyozni a hagyományos ételek jelentőségét, most a szezonális italok fontosságára is felhívnám a figyelmet. Szeretek forralt bort csinálni vagy másra is használni a tököt, mint pitébe tenni. Egy csomó dolog, amit tonnaszámra veszünk kávézókban vagy a karácsonyi vásáron, nagyon egyszerűen előállítható otthon is. Nem mondom, hogy egyszer-kétszer ne vásárolj magadnak egy-egy italt, de azért jobb, ha ezeket nem félsz magadnak is összeállítani a konyhában. Sokan nem gondolják fontosnak az italokat, ezért érdemes úgy hozzáállni, mintha mindig egy vendéglőben lennél: ha veszed az időt és fáradtságot, hogy megrendeld magadnak azt az italt, és a pénzt se sajnálod rá, akkor ennyi erővel akár otthon is nyugodtan megcsinálhatod magadnak.

Most pedig főzésre fel! A kihívás nyolc bejegyzésből áll majd, amelyeket június  folyamán teszek közzé, és igyekszem a lehető legtöbb tippet megosztani veletek. Ha kipróbálnád az ötleteimet, írd le kommentben, hogy sikerült! A karantén a legjobb időszak arra, hogy felfedezd, mennyire is tudsz főzni. Ha pedig nem tudsz, könnyen megtanulhatod. Felvásároltad az összes lisztet a boltban? Akkor itt az ideje megtanulni, mit is kezdj vele!


[A magyar fordítás barátnőm Hamvas Réka készítette!]

Thursday, April 23, 2020

CsorEsz Cooking Challenge: Snack

(Magyar fordításért gurulj le!)
6/8
I have been planning a cooking challenge on my blog for years now. The reason that I decided to get around to it now, is not only because I was forced to sit at home like most of the world during this quarantine time, but also because this exact quarantine made me realize how important it really is to know how to cook -- you cannot keep ordering food like there is no tomorrow.

I find it very lame if you cannot cook certain basic things at the age of 26. Don't matter if you are a boy or a girl: You have failed in my book. And I appreciate your sandwiches, your terrible scrambled egg, and that one incredibly hard dish that for some reason you decided to learn, but if making pasta is still a mystery, so we have a lot to learn!

Instead of giving you recipes, I want to give you tips, that someone between the ages of 25-30 should know like the back of their hands. Most importantly I want to make sure that you are no longer scared to go into the kitchen and take care of yourself! And the more tricks you learn, the easier it is gonna be to shop for yourself and healthier you are gonna get. So here we go!

Today's challenge: SNACK

This will not be a long entry, as I have no prepepared speech or very specific tips to give you. What I do have is the need to tell you that should also prepare the snacks in your home yourself. We think of snacks as "cheats", meaning, that even if we have diets and we have rules that tell us that MAYBE we should not be stuffing a whole bag of chips into our faces, we still do (especially in a quarantine, where we find ourselves opening the fridge more often). And because we think of them as cheats we also do not want to take the time to prepare them. And that is the attitude that you should change!

First of all, if you take time to prepare the snack, you will also spend less time eating garbage... Second, if you have a partner at home who finds out that you can bake cookies or mix in a yummy bowl of yogurt-oatmeal-fresh fruits, they are just gonna love you even more. Three, by making the snack at home, or preparing it for the next couple of days, in case you plan to bake sth, for example, you can control the sugar amount and also avoid any preservatives. None of us like to gain weight and most of us have to look out to not put too much poison in our body. I am talking from my perspective, of course, I do not want to assume the worst of any of you, but based on the number of "gaining weight" memes online right now during the pandemic I am left to believe that many of us are forcing our pain and discomfort into food. Food is your friend, and the best way to not resent it or yourself is to make sure that you include a couple of healthy options. I for one am usually happy to just eat an apple in the middle of the day (or any fruit, for that matter) when I feel hungry and it is not yet justifiable dinner time. As said before, I also love to mix in yogurt with fresh fruits and a spoon of jam (marmalade if you wish). Actually, I prepare those the night before, and sometimes eat one for breakfast or make that my whole dinner. It is a great way to get your tummy the attention it craves for. The jam gives it the exact amount of sugar you need, without the preservatives. Or, make pudding at home with cream and either chocolate or a vanilla stick. You can make a nice mousse too if you have the kitchen tools, but you don't need them to get fancy just try the basic things! And here is an actual hack: if you crave ice cream, do not grab a spoon and a box, instead, cut up again fruits, grab some peanuts or walnuts, or even muesli/oatmeal/ceral, and add some on top. We CANNOT get enough of ice cream, and my trick has been to get just one big ball of it and add something that I need to chew, in order to not go overboard. Chewing slows down your intake and you'll be filled properly!

Finally, so far I only mentioned sweet snacks, but indeed, that bag of chips is calling for you... well, here is my healthier option: you can bake salty snacks, AND make a nice salsa or dip for the chips, but instead of chips just cut up some veggies. I cannot get enough of carrot sticks, honestly, it is one of my favorite snacks.

Disclaimer: we all have cheat days. We all have terrible days when we just need to eat a whole bag of chips. I would also like to add that this is not a "healthy snacks" blog post, I do not care if your snack options is to make your own chips with potatoes and a shitton of oil and salt, trust me, sometimes I need that too. I just, again, as with every entry here, want to get you into the kitchen to try something new. We do not think in my opinion of snacks as something you can make yourself, but something that people should put in front of you because you need it. But time passes faster if you start cooking and also at the end of the mandatory quarantine your first trip won't be to the gym. Not to mention that you will learn to appreciate the work that goes into that box of cookies you keep under your pillow...

Now, get cooking! The challenge is going to be about eight entries over the month of April and I am going to give you as many tips as I can. Please, if you try out anything new just add it in the comments and let me know how it went! The quarantine is a perfect time for you to discover if you can or cannot cook. I do believe that everyone can learn how to cook, and if you have bought up all of those kilos of flour, you might as well learn what to do with them!
_ _ _ _ 

Már évek óta tervezek valamiféle főzős kihívást kitűzni a blogomra. Nem csak amiatt döntöttem úgy, hogy erre most kerítek sort, mert a karantén ideje alatt, a legtöbb emberhez hasonlóan én is itthon töltöm az időm nagy részét, hanem mert pont ez az időszak döbbentett rá, mennyire fontos, hogy tudjunk főzni. Végtére is, nem élhetünk rendelt kaján életünk végéig!

Nagyon gáznak gondolom, ha valaki nem képes megfőzni bizonyos alaprecepteket 26 éves korára. Ha ennyit sem tudsz, nem számít, fiú vagy-e, vagy lány, megbuktál az életképességi vizsgámon. Értékelem a szendvicseidet, a csapnivaló rántottádat és azt az egy elképesztően nyakatekert receptet, amit csak és kizárólag azért tanultál meg, hogy ritka alkalmakkor lenyűgözz másokat. De ha még mindig megszenvedsz egy egyszerű tésztafőzést, akkor bőven van mit tanulnod, haver!

Receptek helyett olyan főzőtippeket gyűjtöttem össze nektek, amiket egy 25-30 éves embernek illik kívülről fújni. Leginkább azt szeretném elérni ezzel, hogy ne stressznek éljétek meg, valahányszor be kell lépni a konyhába. Minél több trükköt tanultok, annál egyszerűbben tudtok bevásárolni is, és még az egészségetekre is jó hatással lehet. Csapjunk a lecsóba! 

Mai kihívásunk a NASI

Ez egy rövid bejegyzés lesz, nem készültem specifikus tippekkel vagy témákkal, amiket megoszthatnék veletek. Egyszerűen csak szükségét érzem annak, hogy elmondjam, hogy a nap közben beiktatott kisebb harapnivalókat is érdemes magadnak összedobnod. Gyakran „csalás”-ként tekintünk ezekre a kis kajaszünetekre, abban az értelemben véve, hogy bár tudjuk, hogy nem kéne egy csomag chipset betolnunk uzsonnára, mégis megtesszük (főleg karantén idején, amikor amúgy is gyakrabban nyitogatjuk a hűtőt a szokásosnál). És mivel a nassolást szeretnénk „meg nem történtnek” tekinteni a nap végén, ezért általában időt sem akarunk tölteni azzal, hogy magunk főzzük meg. Ez az a hozzáállás, amin változtatni kell!

@esthersusancsorba
Először is, ha időt szánsz arra, hogy magadnak készíts el valami kisebb falatkát, máris kevesebb szemetet eszel… Másodszor, ha a párod rájön, hogy tudsz sütit sütni, vagy van egy király joghurtos-zabos-gyümölcsös parférecepted, csak még jobban fog rajongani érted. Harmadszor, megint csak érdemes kihangsúlyozni, hogy ha magadnak főzöl vagy sütsz valamit, sokkal jobban tudod irányítani, hogy mennyi cukor van benne, és kiiktathatod a tartósítószereket is.
Senki sem akar elhízni, és úgy gondolom, hogy mindannyian oda kell figyelnünk arra, hogy a lehető legkevésbé mérgezzük a testünket. Persze, én is saját magamból indulok ki, nem akarok senkiről valótlant feltételezni, de annyi elhízós témájú mém kering mostanában online a vírushelyzet miatt, hogy azt gondolom, sokan fojtjuk a bezártságból fakadó kényelmetlenségünket evésbe. A kaja a barátod, és a legjobb módja annak, hogy ne legyen ellenérzéseid se az evéssel, se magaddal szemben az, ha mindig beiktatsz pár egészségesebb lehetőséget.
Én például nap közben megelégszem egy almával is (vagy bármilyen más gyümölccsel) ha megéhezem, és még a közelében sem járunk a vacsoraidőnek. Ahogy már említettem, szeretek joghurtot is összekeverni friss gyümölcsökkel és egy kanál lekvárral (például narancslekvárral). Sokszor napokkal hamarabb összerakok kis adagokat belőle, és akár reggelire vagy vacsorára is tökéletesek lehetnek. Jó módja ez annak, hogy kellő figyelmet fordíts az emésztőrendszeredre.
A lekvártól pont tökéletes mértékben lesz édes, de nem tartalmaz tartósítószereket. Olyan is van, hogy pudingot csinálok tejszínhabbal és csokis vagy vaníliás ropival. Mousse-t is készíthetsz, ha van hozzá felszerelésed, és nem kell nagyon bonyolult legyen, először próbáld ki az alaprecepteket! Továbbá, íme egy konkrét tipp: ha fagyira vágysz, ne ragadd meg egyből a kanalat meg a dobozt, hanem vágj rá pár gyümölcsöt, és szórd meg földimogyoróval, dióval, műzlivel vagy zabpehellyel. Ha belekezdünk, nagyon nehéz leállni a fagyival, és az én trükköm az, hogy csak egy gombóccal teszek valami olyasmihez belőle, amit meg kell rágnom, így nem esek túlzásba. A rágástól lassabban és kevesebbet eszünk, és sokkal hamarabb eltelve érezzük magunkat.

Végül, eddig csak édes nasikat említettem, de van, hogy az a csomag chips a neveden szólít… Nos, itt egy egészségesebb opció: süthetsz sós kajákat is és készíthetsz egy jó kis salsát, a chips helyett pedig inkább vágj fel pár zöldséget. Én például nem bírok leállni a répa rudacskákkal, mostanában az az egyik kedvenc harapnivalóm. Fontos tisztázni: mindannyiunknak vannak csalósabb napjai. Van, hogy annyira fáradtak vagyunk, hogy egyszerűen szükségünk van arra a csomag chipsre. 

Megjegyezném azt is, hogy ez nem egy „egészséges nasik” témájú poszt, nem zavar, ha a saját chips verziód azt jelenti, hogy csomó olajban meg sóval sütöd a krumplit, hidd el, néha nekem is szükségem van erre. Csak arra szeretnélek rávenni, hogy gyakrabban menj a konyhába, és ne félj új dolgokat kipróbálni! Általában nem tekintünk a nassolásra úgy, mint főzési lehetőségre, sokkal inkább azt várjuk, hogy valaki készen rakja elénk a kaját, amire szükségünk van. De az idő is gyorsabban telik, ha elkezdesz főzni, és a kötelező karantén végeztével sem kell az első utad az edzőterembe vezessen majd. Arról nem is beszélve, hogy megtanulod értékelni a párnád alatti, vész esetére tartogatott doboznyi sütibe fektetett munkát…

Most pedig főzésre fel! A kihívás nyolc bejegyzésből áll majd, amelyeket június  folyamán teszek közzé, és igyekszem a lehető legtöbb tippet megosztani veletek. Ha kipróbálnád az ötleteimet, írd le kommentben, hogy sikerült! A karantén a legjobb időszak arra, hogy felfedezd, mennyire is tudsz főzni. Ha pedig nem tudsz, könnyen megtanulhatod. Felvásároltad az összes lisztet a boltban? Akkor itt az ideje megtanulni, mit is kezdj vele!

[A magyar fordítás barátnőm Hamvas Réka készítette!]

Tuesday, April 21, 2020

CsorEsz Cooking Challenge: Pasta

(Magyar fordításhoz gurulj le!)
5/8
I have been planning a cooking challenge on my blog for years now. The reason that I decided to get around to it now, is not only because I was forced to sit at home like most of the world during this quarantine time, but also because this exact quarantine made me realize how important it really is to know how to cook -- you cannot keep ordering food like there is no tomorrow.

I find it very lame if you cannot cook certain basic things at the age of 26. Don't matter if you are a boy or a girl: You have failed in my book. And I appreciate your sandwiches, your terrible scrambled egg, and that one incredibly hard dish that for some reason you decided to learn, but if making pasta is still a mystery, so we have a lot to learn!

Instead of giving you recipes, I want to give you tips, that someone between the ages of 25-30 should know like the back of their hands. Most importantly I want to make sure that you are no longer scared to go into the kitchen and take care of yourself! And the more tricks you learn, the easier it is gonna be to shop for yourself and healthier you are gonna get. So here we go!

Today's challenge:
PASTA 

Of course, we all love pasta. People who have gluten intolerancies, also love pasta. And thank the lord for all the corn based options that you can now have, and other gluten-free variations, which are equally yummy and help everyone with a dietary restriction that still want to endulge in carbohydrates. I grew up in Italy, and even before that, pasta was a go to option in my household. My mom is a wonderful cook, but we all just loved pasta so much that we often just wanted her to make the same. As a result, the first dish me and my siblings learned to make was ... pasta. ... You just need to boil the water, it is very easy... But here is what's hard: restaurant quality pasta. We Hungarians have our own favorite kind of pasta dish, but when we think about somebody putting some fresh noodles in front of us, we usually turn to the Italian options. Here, I got you a list of the most famous recipes if you want to cook them at home!
Right now, I am here to tell you that just by taking time to do 5, yes, just 5 things to improve your pasta game will get all of your friends to love you even more. So, here we go:

@esthersusancsorba
Disclaimer: of course, you can make fresh pasta from scratch. Now, you won't. Even if the quarantine forced you to bake bread, you will not make fresh pasta. OK, I am sorry, you might. In which case, you just need eggs and flour, and nothing more. Here, you can use this Jamie Oliver recipe if you want to try yourself out. Obviously, making it fresh is the best way to have it, so I do recommend that you open your mind to it and try out what it feels like, it might be life changing. However, at a time of a pandemic we are stocking up food, and dry pasta is our best friend in this case, as it will probably outlive all of us. So I am sure that you have noodles in the kitchen you keep looking at and you have no idea what to do with it, so you just order Chinese, specifically noodles and in my attempt to get you to cook I hope I can give you some ideas in order to stop you from ordering!

Tip no. 1: learn to make sauces. I am tired of ketchup and cheese. Honestly, you are an embarassment to your favorite dish. Pasta demands love, and you are failing it every time. Also, grated cheese? Come on. You can put that into a sauce and it will cling to your noodle and distribute itself evenly making every single bite equally delicious. The fastes way to make a nice sauce is to have hot oil (I prefer olive) add onions or garlic, and at medium heat, either a tomato sauce or a base for a white sauce (bit of milk, a spoon of flour to help it cling to the pasta, I personally add also either a spoon of sour cream or yogurt), and add spices. Let it cook for a while, again, not hot, medium heat, let the spices meet. Here I rinse the pasta, which in those few minutes received the perfect al-dente* state and before I throw it into the sauce, I put in a nice amount of grated cheese, let it melt, and then pasta. Mix. DONE. This is the easiest thing ever. If you have the sauce base you just go crazy over the ingredients that you can add into it. Make it your own! 

@esthersusancsorba
Tip no. 2: *al-dente is actually a question of practice. Since I have decided to up my game, I taste the noodle, and when it is still a bit hard, I take it off the stove and leave it in the hot water. It will still cook, but slowly, and while I prepare the sauce it reaches the quality that makes it just... fun to chew. I really don't know how to explain this, but if you have been cooking pasta for a while you know that if you over cook it, it just does not add to the sauce (or your lame ketchup+cheese mix) the same quality as it does when you have to properly chew it. Also, the more mushy, the sooner you will swallow, and then all that work you put into your sauce and spices is wasted. Practice on making the perfect consistency!

Tip no. 3: put everything into the oven. With more cheese. I am telling you, MORE CHEESE. Once you mixed your pasta with the sauce, put it into a pan, put cheese on top and throw it into the oven. First of all, if you are pre-cooking and guests are actually arriving later or you have a date to prepare for, you'll know that sometimes you have to be ready and food might get cold. When it comes to pasta oven is your best friend. And when you put cheese onto it, when you see that it is beautifully melted, even a bit burnt, then the pasta is heated and you can take it out. In Hungary we often use noodles to make sweet dishes and we also mix them and then put them in the oven. It is a great way to fuse the spices, so even if you are just putting it in long enough to melt the cheese, you will NOT be disappointed.

Tip no. 4: learn traditional dishes. We might think of Italians, but they did not invent pasta, and as a result, once it reached the rest of the world, everyone else also developed their own specialty. We can all agree that bolognese is a gift to humanity, and like lasagna... how do you stop eating lasagna?! Not to mention Chinese noodles... oh my god, anything I can actually make in my wok leaves me in a happy food coma. But, here in Hungary we have several dishes, my favorite being a cottage cheese - sour cream - bacon mix on top of these squared thin layered noodles (Túrós csusza). It is to die for! And because of that, I am sure that your country also has a specialty and you should definitely have your own version of that in your recipe book.

Tip no. 5: fresh ingredient based pasta salads. Cook the pasta, let it get a tiny bit cold, and then add anything you want: mozzarella, tomatoes, olives, ruccola, parmigiana slices, corn, tuna, and I could go on (and spices! Never forget that base of salt and pepper, and from there go nuts!). A pasta salad is just one of the best dishes to have on a hot summer day, and the same way fresh ingredients complement cooked pizza dough, it also compliments the pasta.

Now, get cooking! The challenge is going to be about eight entries over the month of April and I am going to give you as many tips as I can. Please, if you try out anything new just add it in the comments and let me know how it went! The quarantine is a perfect time for you to discover if you can or cannot cook. I do believe that everyone can learn how to cook, and if you have bought up all of those kilos of flour, you might as well learn what to do with them!
_ _ _ _ 

Már évek óta tervezek valamiféle főzős kihívást kitűzni a blogomra. Nem csak amiatt döntöttem úgy, hogy erre most kerítek sort, mert a karantén ideje alatt, a legtöbb emberhez hasonlóan én is itthon töltöm az időm nagy részét, hanem mert pont ez az időszak döbbentett rá, mennyire fontos, hogy tudjunk főzni. Végtére is, nem élhetünk rendelt kaján életünk végéig!

Nagyon gáznak gondolom, ha valaki nem képes megfőzni bizonyos alaprecepteket 26 éves korára. Ha ennyit sem tudsz, nem számít, fiú vagy-e, vagy lány, megbuktál az életképességi vizsgámon. Értékelem a szendvicseidet, a csapnivaló rántottádat és azt az egy elképesztően nyakatekert receptet, amit csak és kizárólag azért tanultál meg, hogy ritka alkalmakkor lenyűgözz másokat. De ha még mindig megszenvedsz egy egyszerű tésztafőzést, akkor bőven van mit tanulnod, haver!

Receptek helyett olyan főzőtippeket gyűjtöttem össze nektek, amiket egy 25-30 éves embernek illik kívülről fújni. Leginkább azt szeretném elérni ezzel, hogy ne stressznek éljétek meg, valahányszor be kell lépni a konyhába. Minél több trükköt tanultok, annál egyszerűbben tudtok bevásárolni is, és még az egészségetekre is jó hatással lehet. Csapjunk a lecsóba! 

Mai kihívásunk a TÉSZTA

Mind imádjuk a tésztát, ez tény. A gluténérzékenyek is imádják. Hála az égnek a manapság elérhető kukorica-alapú és egyéb gluténmentes lehetőségekért, amik hasonlóan finomak, és segítenek a nehezebb diétára kényszerülőknek is elmerülni a finom szénhidrátok világában. Mivel Olaszországban nőttem fel, ezért a tészta már nagyon régóta a háztartásom egyik legalapvetőbb szereplője. Anyukám mindig is nagyszerű szakács volt, de a családom annyira imádta a tésztát mindig is, hogy gyakran kértük tőle ugyanazokat az egyszerű de nagyszerű tésztaételeket.
Ebből kifolyólag egyértelmű, hogy az első étel, amit a tesóimmal megtanultunk megfőzni, az valamilyen tésztaétel volt. Hiszen elsőre pofonegyszerű, csak felfőzöd a vizet, beledobod, és ennyi… De van ám, ami nehéz: a vendéglői minőségű tészta. Nekünk, magyaroknak is megvannak a saját tésztás fogásaink, de ha frissen készült tésztáról van szó, általában az olasz ételekhez nyúlunk vissza. Ezen a linken elérhetitek a létező összes híres tésztás receptet, ha meg akarnátok főzni őket otthon.
Én pedig a mai bejegyzésben arról fogok mesélni nektek, hogy hogyan tudjátok 5, azaz öt kisebb dologgal nagy mértékben javítani a tésztafőzési készségeiteket, és ezzel növelni a népszerűségeteket a barátaitok körében. Íme:

Persze a kedvenc tésztáid elkészítheted akár magad is… de úgysem fogod. Még ha a karantén rá is kényszerített, hogy kenyeret süss, tutira nem fogsz friss tésztát gyúrni magadnak. Na, jó, bocsi, nem akarok előítéletes lenni, lehet, hogy fogsz. Ebben az esetben csak tojásra és lisztre lesz szükséged, semmi másra. Használhatod hozzá ezt a Jamie Oliver receptet, ha ki akarnád próbálni magad. Egyértelmű módon a tészta is akkor lesz a legfinomabb, ha magad készíted, úgyhogy mindenképp javaslom, hogy legalább egyszer kipróbáld, csak hogy tudd milyen érzés. Van, aki szerint megváltoztathatja az életed. De most, hogy a járvány alatt mindenki feltölti a kamrát tartós élelmiszerekkel, a szárított tészta a legjobb barátunk, hiszen valószínűleg túlél majd mindannyiunkat. Biztos, hogy van valamiféle száraztésztád otthon, amivel nem igazán tudod, mit kezdj, és helyette inkább rendszeresen úgy döntesz, hogy kínaiból rendelsz valamit… MONDJUK TÉSZTÁT. Ezért most adok néhány ötletet, amivel reményeim szerint elejét vehetem a rendelési-késztetéseidnek.

@esthersusancsorba
1. Tanulj meg szószokat készíteni. A ketchup plusz sajtot ne merészeld szósznak nevezni, mert ezzel meggyalázod a kedvenc tésztás ételeidet! A tésztát szeretettel és törődéssel kell megfűszerezni, és minden ilyen alkalommal csúfos kudarcot vallsz. Na, és a reszelt sajt? Ugyan, már! Azt is beleteheted a szószba, így tökéletesen eloszlik, rátapad majd a tésztára és minden falat ugyanolyan finom lesz. A szószt úgy tudod a leggyorsabban összedobni ha (olíva) olajat hevítesz közepes lángon, hagymát és fokhagymát pirítasz rajta, és vagy hámozott paradicsomkonzervet öntesz hozzá, vagy pedig fehér szósz alapot (egy kis tej, egy evőkanálnyi liszt, hogy jobban ragadjon a tésztához, és én szoktam hozzá tenni tejfölből vagy joghurtból is egy kanállal), aztán mehetnek bele a fűszerek is.
Hagyod egy kicsit főni közepes (nem magas!) lángon, csak hogy az ízek összeérjenek. Ezen a ponton le szoktam öblíteni a kész tésztát, ami pont elérte a tökéletes al-dente* állapotot. Aztán gyorsan reszelek a szószba egy kis sajtot, hagyom beleolvadni, és utána mehet bele a tészta. Keverés, és már kész is. Ez a legegyszerűbb recept a világon! Ha megvan a szósz alapja, bármilyen hozzávalót beletehetsz még, ami épp tetszik. Alkosd meg a saját szószaidat!

2. A tésztát *al-dentére főzni csak gyakorlás kérdése. Amióta úgy döntöttem, hogy nekem is meg kell tanulnom ezt a trükköt, megkóstolom főzés közben egyszer-kétszer a tésztás, és amikor már csak egy kicsit kemény, egyből le is húzom a tűzhelyről, hagyom a meleg vízben még egy kicsit. Így is fő még utána, de sokkal lassabban, és amíg elkészítem hozzá a szószt, eléri azt az állagot, amit az olaszok csak „fogra valónak” neveznek – van mire ráharapni. Nem igazán tudom, hogy magyarázzam el ezt jobban, de ha túlfőztél már tésztát, akkor te is tudod, hogy még szósszal (vagy a béna ketchup-sajt keverékeddel) sem lehet úgy feljavítani, mintha rágósabbra hagytuk volna. Ráadásul minél puhább a tészta, annál hamarabb lenyeled, és aztán meg úgy érzed, hogy hiába feccöltél annyi energiát a szószba. Gyakorold többször, hogy sikerüljön elérni a megfelelő textúrát.

3. Dobj be mindent a sütőbe. Csak kicsit több sajttal. Mondom, TÖBB SAJTTAL! Amint összekeverted a tésztát a szósszal, tedd egy tepsibe az egészet, szórj a tetejére sajtot, és told be a sütőbe. Ha időpontra főzöl, mert mondjuk barátokat vársz vagy randira készülsz, szembesülni fogsz a dilemmával, hogy egyszerre el is akarsz készülni mindennel időre, de közben nem szeretnéd, hogy kihűljenek az ételek, ha a vendégek késnek picit. A tésztáról van szó, a sütő lesz a legjobb barátod! Onnan tudod, hogy már kiveheted a tepsit, hogy a sajt szépen ráolvadt, vagy akár még egy kicsit meg is barnult a tetején. Mi magyarok gyakran csinálunk édes tésztaételeket, és sokszor használjuk hozzá a sütőt. Ez nagyon jó módja annak, hogy az ízek még jobban összemelegedjenek, úgyhogy ez a módszer akkor sem fog csalódást okozni ha épp csak annyi időre teszed be a tésztát, hogy ráolvadjon a sajt.

4. Tanuld meg a hagyományos tésztaételeket elkészíteni. Lehet, hogy most egyből az olaszokra gondolsz, pedig nem ők találták fel a tésztát, csak tökéletes példái annak, hogyan alakították ki különböző nemzetek a saját tésztaételeiket amikor eljutott hozzájuk. Abban mind egyetértünk, hogy a bolognai spagetti az emberiség egyik legnagyobb ajándéka, na és a lasagna… hogy lehet abbahagyni a lasagna evést? A kínai tésztákról nem is beszélve… te jó ég, bármi amit össze tudok dobni a wokomban boldog kajakómába ringat utána. És itt, Magyarországon, nekünk is vannak saját tésztás kajáink. Az én kedvencem a túrós csúsza, amit tehéntúróval és tejföllel készítek, a tetejére pedig sült szalonnát szórok. Isteni kaja! És biztos vagyok benne, hogy a te országodnak is megvannak a saját tésztaétel-variációi, amelyekből érdemes kifejleszteni a saját verziódat a receptjeid közé.

5. Friss hozzávalókból készült tésztasaláták. Főzd meg a tésztát, hagyd, hogy kissé lehűljön, aztán adj hozzá bármit, ami jólesne: mozzarellát, paradicsomot, olívabogyót, rukkolát, parmezán-forgácsokat, kukoricát, tonhalat, és még ezer évig sorolhatnám (Ja, és ne felejtsd el a fűszereket sem! Az alap mindig só-bors, aztán pedig minden mehet rá, amit szeretsz!). Egy jó hűvös tésztasaláta a legjobb kaja, amit egy meleg nyári napon ehetsz. Ahogy a friss hozzávalók jól passzolnak a sült pizzához, úgy illenek a tésztához is.

Most pedig főzésre fel! A kihívás nyolc bejegyzésből áll majd, amelyeket június  folyamán teszek közzé, és igyekszem a lehető legtöbb tippet megosztani veletek. Ha kipróbálnád az ötleteimet, írd le kommentben, hogy sikerült! A karantén a legjobb időszak arra, hogy felfedezd, mennyire is tudsz főzni. Ha pedig nem tudsz, könnyen megtanulhatod. Felvásároltad az összes lisztet a boltban? Akkor itt az ideje megtanulni, mit is kezdj vele!

[A magyar fordítás barátnőm Hamvas Réka készítette!]

Friday, April 17, 2020

Csoresz Cooking Challenge: Lunch

(Magyar verzióért gurulj le!)
4/8
I have been planning a cooking challenge on my blog for years now. The reason that I decided to get around to it now, is not only because I was forced to sit at home like most of the world during this quarantine time, but also because this exact quarantine made me realize how important it really is to know how to cook -- you cannot keep ordering food like there is no tomorrow.

I find it very lame if you cannot cook certain basic things at the age of 26. Don't matter if you are a boy or a girl: You have failed in my book. And I appreciate your sandwiches, your terrible scrambled egg, and that one incredibly hard dish that for some reason you decided to learn, but if making pasta is still a mystery, so we have a lot to learn!

Instead of giving you recipes, I want to give you tips, that someone between the ages of 25-30 should know like the back of their hands. Most importantly I want to make sure that you are no longer scared to go into the kitchen and take care of yourself! And the more tricks you learn, the easier it is gonna be to shop for yourself and healthier you are gonna get. So here we go!
Today's challenge: LUNCH

For me lunch is the best time of the day, because first, it can be mixed with breakfast, you know, brunch, and well, after lunch comes a very satisfying nap, which in the summer time is possibly my favorite time of the day. I love to cook lunch, because I always make enough to have left-overs for dinner or the next day, and I also enjoy daytime in the kitchen a lot more. I tend to avoid big warm meals for dinner anyway, and so, for lunch I go all out. The past two years I have learned so many new recipes I do not even know where to begin... some were hard, some were easy. We are gonna talk about the easy ones that seem hard at first, but in reality are there for the lazy person in all of us who simply loves to eat. And the dishes I chose are also the ones you are likely to order, and I just want to make sure that you start getting acquainted with them instead of spending money on delivery.

One of the best things I rediscovered is hamburgers. You know, growing up we had fast food places everywhere, and a burger did not count as refined food, but in reality, I find that the gourmet burger revolution (mostly from American restaurants that have earned plenty stars) helped people see that there is a lot that goes into that bun, aside from just a piece of meat and a pre-packaged slice of cheese melted on it. Before the quarantine started my best friend made me a big kahuna and I have been craving it again ever since... Buns? Easy to buy. Sauces? I do recommend you try to make your own, but otherwise ketchup, mayo, mustard, barbecue, or yogurt will never fail you. Meat? If you have any dietary restrictions or preferences it is way easier to make it at home. Actually, you can make any kind of slice or meat, not just minced meat. This will help you to learn to cook and grill meat properly.
You look at it as putting a burger together, while I am seeing you learning new techniques. And hey, you cannot give me excuses, you vegetarians and vegans! Learning to grill cheese or to make tofu correctly is also an art. I am sure that you have other dietary restrictions, most people do, but the best thing about a burger is that everything can go into it, and you have a lot of options nowadays. Cheese? I love to grate my cheese and put it into the bun, but letting a slice melt onto the meat it also great, and, another technique that you are going to develop in the use of the pan or the grill with hot food in it that needs you handling it carefully. Vegetable? Well, lettuce, tomato and pickles are quite basic, but I think a lot more can be added for taste, I for one prefer carrot chips instead of potatoes as a side garnish and several salads. Not to mention, that corn based salads and cole slaw have become an almost necessary ingredient next to the burger, so why not put them inside the burger? The mayo base of both can serve as your sauce, and also you have your vegetables added to the fresh meat and cheese. (Again, meat optional). Finally, you can do all of this by buying the separate ingredients, even frozen. I suggest you start that way, and slowly work on each of the components, to learn how to cook meat properly, to make salads, to mix in sauces and finally to fry your own potatoes. As good as it is when someone puts it in front of you ready, trust me, if you make a great burger and you can go straight and take a nap after, you will thank me!

The next easy dish, which you might have never attempted at home, are Mexican dishes, like taco, burrito, quesadillas or nachos. What you really need here is to buy ready made burrito and well, so much cheese as much fits into your cart. For the exception of nachos, which require a good sauce, all the others are quite similar to burgers, of course only in construction (I have heard people call tacos sandwiches and although I see their point, I still disagree). You need meat, veggies, a sauce, a lot of cheese and usually a nice side, preferably not of fries, but maybe more nacho chips. I love a breakfast burrito, but what I love even more is a bean and rice based dish that I can put into the burrito with some fresh lettuce. Then, when it comes to quesadillas, I just love juicy sausage slices and cheese, let it melt and fresh tomatoes as garnish makes it a perfect dish. With tacos I think the best is again beans, but minced meat, and you learning to cook them with some garlic or soy sauce is a key ingredient. (Remember: minced meat is the base of a good pasta sauce as well, so that should really be the first thing you ace in the kitchen when you want to face off with cooking raw meat!). If you wish to make any of these just get used to pre-cooking a little bit (even if it comes ready made from a can, make sure you heat up the ingredients), and a lot of chopping. But once you put together a bit array of ingredients, filling your taco, quesadilla or burrito is going to be a cake walk. Now, remember all the dips you made for your entrees? This is the time to use them again with your nacho chips. I recommend melting some more of that cheese on top and then going nuts on the guacamole, pico de gallo, moooooore cheese or some of that sour cream goodness. 


@esthersusancsorba
I could of course go on and on about all the dishes you could still make, but I look at cafeteria choices, and well, these are the most popular ones where I am from. So in accordance to that, you might tell me, hey, I cannot eat big foods or that you are on a diet. No worries. I have you covered: a nice and rich salad. The couple of ingredients that I believe almost all salads miss, and all need, are: eggs (in any form), seeds or legumes, and finally cheese. Yes, this does not sound very healthy, but bare with me for a second. 1, eggs, either boiled, a nice scramble or a whole sunny side up like the one on the photo, add a warmth to your salad, which in return will make your stomach feel more full and satisfied. For years I ate salads and then, two hours later, shoved my face into a bag of chips... it is hard to lose weight that way... I have been adding something warm, either a fresh grilled chicken slice or eggs or grilled veggies to my salad to really quench my appetite and I have not needed chips afterwards once. 2, seeds or legumes, trust me, having peanuts or cashews in your salad adds a different crunch from croutons. This is great because you result to chew more and your body will have great help in digesting so much fiber from the vegetables. You might just shovel it into your mouth, and trust me, you don't want to do that. Also, seeds are very oily, and they are just good with something fresh (my favorite Christmas delicacy is walnuts with fresh mandarins!). And then 3, cheese: yes, yes, I know, it makes you fat, well, you have dry cheeses like parmigiana which is rich in taste by low in calories based on how much you add to your dish. I still think that cheese is a great way to fill your belly but not force carbohydrates into yourself when you are on a diet. Fresh vegetables are not the only thing that should go into a salad, so up your game!

But wait, what about pasta, you might ask. I can tell you now, that I will have a separate entry for pasta dishes, maybe even talk about pizza, so do not worry, just keep with me this month and wait for the next post coming soon!

And remember, you might add a nice cup of soup to it before you eat, and this way, you are sure to be filled and happy!

Now, get cooking! The challenge is going to be about eight entries over the month of April and I am going to give you as many tips as I can. Please, if you try out anything new just add it in the comments and let me know how it went! The quarantine is a perfect time for you to discover if you can or cannot cook. I do believe that everyone can learn how to cook, and if you have bought up all of those kilos of flour, you might as well learn what to do with them!
_ _ _ _ _

Már évek óta tervezek valamiféle főzős kihívást kitűzni a blogomra. Nem csak amiatt döntöttem úgy, hogy erre most kerítek sort, mert a karantén ideje alatt, a legtöbb emberhez hasonlóan én is itthon töltöm az időm nagy részét, hanem mert pont ez az időszak döbbentett rá, mennyire fontos, hogy tudjunk főzni. Végtére is, nem élhetünk rendelt kaján életünk végéig!

Nagyon gáznak gondolom, ha valaki nem képes megfőzni bizonyos alaprecepteket 26 éves korára. Ha ennyit sem tudsz, nem számít, fiú vagy-e, vagy lány, megbuktál az életképességi vizsgámon. Értékelem a szendvicseidet, a csapnivaló rántottádat és azt az egy elképesztően nyakatekert receptet, amit csak és kizárólag azért tanultál meg, hogy ritka alkalmakkor lenyűgözz másokat. De ha még mindig megszenvedsz egy egyszerű tésztafőzést, akkor bőven van mit tanulnod, haver!

Receptek helyett olyan főzőtippeket gyűjtöttem össze nektek, amiket egy 25-30 éves embernek illik kívülről fújni. Leginkább azt szeretném elérni ezzel, hogy ne stressznek éljétek meg, valahányszor be kell lépni a konyhába. Minél több trükköt tanultok, annál egyszerűbben tudtok bevásárolni is, és még az egészségetekre is jó hatással lehet. Csapjunk a lecsóba! 

Mai kihívásunk az EBÉD

Az ebéd először is azért a napom kedvenc része, mert lehet házasítani a reggelivel villásreggeli/brunch formájában. Ezen túl pedig ebéd után szoktam egy picit pihenni, ami nyáron kifejezetten jólesik és feltölt. Szeretek úgy ebédet főzni, hogy vacsorára vagy másnapra is maradjon belőle kicsi, és egyébként meg jó időtöltés a konyhában sürögni kicsit nap közben is.
Vacsorára nem szeretek nagy adag meleg kaját főzni, inkább ebédre adok bele apait-anyait. Az elmúlt két év során annyi új receptet tanultam, hogy azt se tudom, hol kezdjem. Vannak köztük egyszerűek és bonyolultabbak is, de mi most a könnyebbekkel fogjuk kezdeni, mégpedig az olyanokkal, amik elsőre nehéznek tűnnek, de valójában még a lustább énünk is simán össze tudja dobni, ha épp kopog a szeme. Direkt olyan ételeket válogattam össze, amiket az emberek hajlamosak inkább megrendelni, mert szeretnélek leszoktatni arról, hogy kiszállításra költsd a pénzed.

A legjobb dolog, amit újra felfedeztem, a hamburger. Tudom, gyerekkorunkban tele volt minden gyorskajáldákkal, és a burger nem feltétlen számított rendes ételnek. De úgy gondolom, hogy az kézműves hamburger-forradalom, amelyet főként sokcsillagos amerikai vendéglők honosítottak meg, ráébresztette az embereket arra, hogy a hamburger lehet több, mint egy előcsomagolt sajtszelet a húspogácsára olvasztva. Pont a karantén kezdete előtt a legjobb barátom big kahuna burgert sütött nekem, és azóta is sóvárgok egy újabb adagért… Zsemle? Bárhol kapható. Szószok? Első sorban a házi készítésűt javaslom, de amúgy meg a ketchup, a majonéz, a mustár, a barbecue, vagy a joghurt sem fog cserben hagyni soha. Hús? Ha van valamilyen ételérzékenységed, diétázol, vagy csak szimplán jobban válogatsz, sokkal egyszerűbb ezt is összerakni házilag. És nem csak sarálthúspogácsát lehet használni, bármilyen hússzelet vagy felvágott is jó lehet bele. Ha magadnak csinálod a hamburgert, hamar megtanulhatod vele, hogyan kell rendesen húst sütni vagy főzni.
Ami csak egy hamburger összeállításának tűnhet, valójában szintén egy tanulási folyamat, amiben új technikákat sajátíthatsz el. És hé, a vegetáriánusok és vegánok sem jöhetnek a kifogásokkal, hiszen sajtot vagy tofut grillezni is komoly művészet! Gondolom sokan diétáztok, de a legjobb a hamburgerben pont az, hogy te választod ki, mi kerül bele, és a lehetőségek tárháza itt is kimeríthetetlen. Sajt? Én szeretem lereszelni és a zsemlére halmozni, de a húsra olvasztva is nagyon finom, és miközben a serpenyőt vagy a grillt használod, megtanulod majd, hogy a forró étellel óvatosan kell bánni. Zöldségek? A saláta, paradicsom és savanyúuborka a legalapvetőbb kompináció, de ízlés szerint itt is sok lehetőség adódik variációra. Én például jobban szeretek répát sütni krumpli helyett köretnek, és sokféle salátát kínálni a burger mellé. Manapság a majonézes kukorica- és káposztasaláta egyébként is elengedhetetlen kísérője lett a hamburgernek, de miért ne tennénk akár bele is egy kicsit? A majonézes alap mindkettőnél szószként szolgálhat, és még zöldségeket is adtál a friss húshoz és sajthoz (ha épp hússal készíted). És végül, úgy is összerakhatod a saját hamburgered, ha megveszed külön-külön a hozzávalókat, akár fagyasztott formában. Kifejezetten javaslom, hogy először így kezdd, és aztán szépen, fokozatosan tanuld meg hogyan készítsd el az egyes részeket: hogyan süsd meg a húst, rakd össze a salátákat, keverd ki a szószokat, és végül, hogyan csinálj saját sültkrumplit. Értem én, hogy jó, mikor valaki készen felszolgálja neked a kaját, de ha egyszer kipróbálod a házi hamburgert is, aztán egyből le is tudsz pihenni utána (hiszen otthon leszel), meg fogod köszönni nekem, hogy erre is rávettelek!

@esthersusancsorba
Noha sokszor rendelünk mexikói kaját, például tacót, burritót, quesadillát vagy nachost, nem is gondolnád, hogy valójában ezek is a könnyen elkészíthető ételek sorába illenek. Kezdetnek elég ha veszel egy előre elkészített burritót és, nos, annyi sajtot, amennyi csak elfér a kosaradban. Egyedül a nachoshoz kell egy fokkal igényesebb szószokat gyártani, az összes többi fentebb felsorolt ételnek a felépítése nagyon hasonlít a burgeréhez (hallottam is, hogy egyesek szendvicsnek hívják a tacót, és bár értem mögötte a logikát, nem értek egyet velük). Szükséged lesz húsra, zöldségekre, valamilyen szószra, jó sok sajtra, és valami köretre, ami lehetőleg nem sültkrumpli, inkább egy kis nacho chips. Szeretem a reggeli burritót is, de ami még jobb, az egy babos rizs alap, amit egy kis salátával tortillába tekerhetek. Ha quesadilláról van szó, szeretem ahogy a szaftos kolbász/virsliszeletek összeolvadnak a sajttal, és köretnek friss paradicsom teszi számomra tökéletessé az összhatást. Tacóból a babosat szeretem darálthússal, amit egy kis fokhagymával és szójaszósszal szoktam előtte összesütni. (Ne feledd, a darálthús a jó tésztaszósz egyik alaptartozéka is, úgyhogy mindenképp javaslom, hogy a nyers hússal való konyhai kísérletezést ezzel kezdd!) Ha kipróbálnád ezeket a kajákat, csak össze kell kicsit sütni hozzá a feltétet (még akkor is, ha félkészen veszed, mindenképp melegítsd fel a hozzávalókat), és zöldségeket aprítani hozzá. De ha egy kicsit több összetevővel dolgozol, akkor egy taco, quesadilla vagy burrito összeállítása könnyű és élvezetes is lesz. Emlékszel az előételeknél begyakorolt mártogatósokra? Itt az ideje újra hasznosítani őket a nachos chipshez. Javaslom, hogy olvassz a tetejére egy kis sajtot, aztán megőrülésig lehet önteni rá a guacamolét, pico de gallót, mééééééééég több sajtot, na és persze egy kis tejföl sem árt a tetejére.

És persze még napestig sorolhatnám az ebédlehetőségeket, amiket meg lehet csinálni otthon is, de ha a menzás lehetőségeket nézem, nálam ezek a legnépszerűbbek. Na, de mi van akkor, ha mondjuk nem ehetsz nagyobb adagot ebédre, mondjuk mert diétázol? Cseppet se aggódj, megoldjuk azt is egy finom és tartalmas salátával. Az a néhány hozzávaló, ami ilyenkor szerintem hiányozhat a salátából, az a tojás (bárhogy elkészítve), a magok, a hüvelyesek, és végül a sajt.
Igen, tudom, ez nem hangzik valami egészségesnek így elsőre, de olvass csak tovább. 1., A tojás akár keményre főzve, rántottaként vagy tükörtojás formájában (ahogy a képen is láthatod) melegséget kölcsönöz a salátádnak, amitől sokkal hamarabb eltelítődsz és kielégítőbb lesz az étkezés. Évekig éltem szegényes salátákon, csakhogy pár órával később már chipsszel tömjem magam, és így elég nehéz fogyni… Amióta adok valami meleget a salátához, mondjuk egy szelet grill csirkét, vagy tojást, vagy grill zöldségeket, sokkal jobban elmúlik utána az éhségem, és egyszer sem volt szükségem a chipsre. 2, A magok és hüvelyesek esetében bíznod kell bennem, hogy ha egy kis földimogyorót vagy kesudiót szórsz a salátádra, teljesen más textúrát és nyersz majd, mint a krutonnal. És a szervezetednek is jó, mert többet rágsz, a tested pedig meg fogja köszönni a rengeteg rostot, amit beviszel a zöldségekkel. Lehet, hogy eddig is két pofára etted a sós magvakat, de higgy nekem, úgy nem olyan jók. A magok önmagukban nagyon sok zsírt tartalmaznak, ezért kell melléjük valami friss zöldség vagy gyümölcs is (péládul ilyen a kedvenc karácsonyi nasim, a dió friss mandarinal). 3, És most jön a sajt. Igen, igen, ismerem a közhiedelmet, miszerint a sajt hízlal, de léteznek belőle szárazabb verziók. Ilyan például a parmezán, aminek erős az íze, de alacsonyabb a kalóriatartalma, mint más, zsírosabb sajtoknak. Csak nem kell túl sokat enni belőle! Én úgy gondolom, hogy a sajt szuper hozzávaló, ami diéta közben jobban eltelít és a szervezetednek is jobb, mintha szénhidrátokat ennél.  

Na, és mi van a tésztával? – kérdezheted, jogosan. Nem kell izgulni, a tésztaételekről különálló blogposztot írok, és talán még a pizzáról is esik némi szó benne. Nem kell mást tenned, csak tovább követni ebben a hónapban a bejegyzéseimet!

Ne feledd, az ebédhez is jól passzol egy tányér leves mielőtt rátérnél a főételre, így biztosan nem maradsz éhes!

Most pedig főzésre fel! A kihívás nyolc bejegyzésből áll majd, amelyeket június  folyamán teszek közzé, és igyekszem a lehető legtöbb tippet megosztani veletek. Ha kipróbálnád az ötleteimet, írd le kommentben, hogy sikerült! A karantén a legjobb időszak arra, hogy felfedezd, mennyire is tudsz főzni. Ha pedig nem tudsz, könnyen megtanulhatod. Felvásároltad az összes lisztet a boltban? Akkor itt az ideje megtanulni, mit is kezdj vele!

[A magyar fordítás barátnőm Hamvas Réka készítette!]

Monday, April 13, 2020

CsorEsz Cooking Challenge: Soup

(Magyar fordításért gurulj le!)
3/8
I have been planning a cooking challenge on my blog for years now. The reason that I decided to get around to it now, is not only because I was forced to sit at home like most of the world during this quarantine time, but also because this exact quarantine made me realize how important it really is to know how to cook -- you cannot keep ordering food like there is no tomorrow.

I find it very lame if you cannot cook certain basic things at the age of 26. Don't matter if you are a boy or a girl: You have failed in my book. And I appreciate your sandwiches, your terrible scrambled egg, and that one incredibly hard dish that for some reason you decided to learn, but if making pasta is still a mystery, so we have a lot to learn!

Instead of giving you recipes, I want to give you tips, that someone between the ages of 25-30 should know like the back of their hands. Most importantly I want to make sure that you are no longer scared to go into the kitchen and take care of yourself! And the more tricks you learn, the easier it is gonna be to shop for yourself and healthier you are gonna get. So here we go!

Today's challenge: SOUP

When it comes to lunch my favorite mix of all time is to have a cup of soup with two sandwiches. That is it. There is something incredibly satisfying about having that hot soup that almost burns your mouth and then have a nice sandwich. I do not think I have to tell you how to make a sandwich, so we are just gonna assume that you have that figured out. What we have to talk about right now is the soup!

Before I get into the details, I will admit, it personally took me years to make soup because it just seemed such hard work and something that only my mom can make, and until I am a mom, this skill is just something that I will have to live without. However, when my relationship started to get serious I also started to feel worse about not knowing how to make soup... so much so that until I made my first batch I didn't even tell them that I never cooked it before. I no longer remember the bunch of excuses I made up to avoid cooking soup... I am only telling you this because I am not a culinary artist who wishes to lecture you on how much you have failed as a cook yourself, I feel it important to let you know that I also learned, step by step, dish by dish, to become better and learn new tricks. And if someone like me who is not a born chef able to learn and expand their knowledge so can anyone else. You just need to want it and get into the kitchen!

When you do your first soup just follow the recipe on the back of any packet of soup stock. I am telling you, the minute you learn how much spice is needed for one liter or water, the faster you can go nuts with it. And when you learn to make soup, you also understand why they have specific kind of pasta and noodles for certain dishes, and not everything is spaghetti-city (although, if that place exists, I would be happy to go there!).

From here on, you can divide your soups into three major categories:
1, the traditional: wherever you are from, that country has one very specific soup dish that every mom knows how to cook (or grandmother, let us not exclude anyone from the joys of cooking!). In Hungary we have goulash (gulyás), in the neighboring Romania they have ciorba, which changes from county to county, and well a good vegetable minestrone from Italy is also among the most famous traditional dishes. I do recommend that you learn your country's traditional soup first cause you might make a lot of friends who are not familiar with it, and at a small dinner it is great to have a cup of something that is bound to be a success. (You can click here to see a list of the many famous soup dishes based on country of origin, if you get excited to start off by learning these, here you go!)
2, Asian soups or exotic soups: Korean, Japanese, Taiwanese, Chinese, you name it, they all have different seasonings that I am sure you actually love to try out everything when you go out with friends. I think we do not appreciate how many Asian shops are actually at our disposal and how we can cook almost all the dishes we want in the comfort of our homes. Not to mention that there is just too much money spent on delivery fees and the paper and plastic waste we produce with it. I also think there is something very romantic about being acquainted with foreign cusines. Rice noodles taste very different from vermicelli that we in Hungary like to put in our soups (in Italy actually they often sell it as pasta for soup). And by exotic I just mean those kind of soups that you are made to believe that are impossible to remake at home. Of course, if you cannot get your hands on certain ingredients, I agree, it will never taste the same, but it is easy to make it be as close as possible to the original, just as long as you try. Not to mention, that a lot of Asian dishes use the broth as something to hold the dish together, and not something that you would have to consume. To understand and appreciate that broth, you need to start cooking different types as soon as you can.
3, your very own soup. The minute you try experimenting you will see what kind of vegetables you like, you don't like, how much it takes to cook chicken, red meat, or legumes like beans and lentils, just to mention a few. You will also be able to make sweet soups as entrées, in Hungary we have different fruit variants which are also served cold and on a hot summers day with some whipped cream it is to die for! I do believe that you will now agree, that this is a learning curve too, the more you do it, the better you become. As I said with breakfasts before too, the skills you learn about how much certain ingredients require to be ready on the stove will benefit you immensely when it comes to other dishes. 

Soup has become one of the easiest things I have ever learned to cook, I have one boiling on the stove right now. It takes a half an hour to make the easiest recipes, if you have the right spices, and well, a lot of salt. I think that an almost empty chicken soup with some vermicelli and meat is just as good as a vegetable minestrone filled with so many things you can barely find the broth, but once you do your taste buds will dance. The list of ingredients you can put into a soup is infinite, so allow yourself to dream and stop buying the powder one that just needs hot water... come on. You are better than that!

Now, get cooking! The challenge is going to be about eight entries over the month of April and I am going to give you as many tips as I can. Please, if you try out anything new just add it in the comments and let me know how it went! The quarantine is a perfect time for you to discover if you can or cannot cook. I do believe that everyone can learn how to cook, and if you have bought up all of those kilos of flour, you might as well learn what to do with them!
_ _ _ _ 

Már évek óta tervezek valamiféle főzős kihívást kitűzni a blogomra. Nem csak amiatt döntöttem úgy, hogy erre most kerítek sort, mert a karantén ideje alatt, a legtöbb emberhez hasonlóan én is itthon töltöm az időm nagy részét, hanem mert pont ez az időszak döbbentett rá, mennyire fontos, hogy tudjunk főzni. Végtére is, nem élhetünk rendelt kaján életünk végéig!

Nagyon gáznak gondolom, ha valaki nem képes megfőzni bizonyos alaprecepteket 26 éves korára. Ha ennyit sem tudsz, nem számít, fiú vagy-e, vagy lány, megbuktál az életképességi vizsgámon. Értékelem a szendvicseidet, a csapnivaló rántottádat és azt az egy elképesztően nyakatekert receptet, amit csak és kizárólag azért tanultál meg, hogy ritka alkalmakkor lenyűgözz másokat. De ha még mindig megszenvedsz egy egyszerű tésztafőzést, akkor bőven van mit tanulnod, haver!

Receptek helyett olyan főzőtippeket gyűjtöttem össze nektek, amiket egy 25-30 éves embernek illik kívülről fújni. Leginkább azt szeretném elérni ezzel, hogy ne stressznek éljétek meg, valahányszor be kell lépni a konyhába. Minél több trükköt tanultok, annál egyszerűbben tudtok bevásárolni is, és még az egészségetekre is jó hatással lehet. Csapjunk a lecsóba! 

Mai kihívásunk a LEVES

Ha ebédről van szó, a kedvenc kombóm egy csupor finom leves két szendviccsel. Ennyi. Valami miatt elképesztően jóleső és laktató egy forró leves után egy jó kis szendvics. Azt hiszem szendvicset csinálni talán senkit nem kell megtanítanom, úgy veszem, hogy azt már kisilabizáltátok. Amivel tehát foglalkozni fogunk most, az a leves.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, be kell vallanom, hogy nekem is évekbe telt, mire rávettem magam a levesfőzésre. Kezdőként bonyolultnak is tűnt, olyasminek, amit csak anyukám képes jól csinálni, és azt gondoltam, hogy nem is lehetek képes jó levest főzni, amíg én nem leszek anyuka. De, amikor a kapcsolatom komolyabbá vált, elkezdtem rosszul érezni magam, hogy nem tudok levest főzni. Olyannyira, hogy mikor megfőztem életem első levesét, el se mertem mondani a vendégeimnek, hogy még sosem csináltam ilyet előtte.
@esthersusancsorba
Már nem is emlékszem arra a temérdek kifogásra, amiket kitaláltam magamnak, hogy ne kelljen levest főznöm. Mindezt azért mondom el, mert nem vagyok egy mesterszakács és nem akarok szentbeszédet tartani senkinek arról, hogyan vallott kudarcot a konyhában. Fontosnak tartom elmondani, hogy én is lépésről lépésre, fogásról fogásra tanultam meg a trükköket és lettem egyre jobb. És ha én, aki nem vagyok egy született séf, szélesíteni tudtam a tudásomat, akkor bárki más is képes rá. Csak akarnod kell, és belépni a konyhába!

Mikor az első levesedet főzöd, csak kövess egy bármilyen leveskészítmény  hátulján található receptet. Én mondom neked, amint megtanulod mennyi fűszer kell egy liter vízhez, már készen is állsz kreatívkodni. És ahogy jobban beletanulsz a levesfőzésbe, arra is rájössz, miért léteznek speciális tésztafajták erre a célra, hiszen nem minden út vezet spagetti-városba (bár, ha létezik ilyen hely, szívesen meglátogatnám).
Most az egyszerűség kedvéért három kategóriába fogjuk sorolni a leveseket:

1., A hagyományos: Bárhonnan is származol, az országodnak vagy régiódnak kell legyen egy specifikus levesfajtája, amit minden anyuka (vagy nagymama) ismer és el tud készíteni. Nálunk magyaroknál ilyen a gulyás, a szomszédos Romániában pedig a csorba, és mindkettőről tudni kell, hogy régiónként kicsit különbözik az elkészítésük. De ide, a hagyományos kategóriába tartozhat az olasz zöldséges minestrone is. Nagyon javaslom, hogy tanuld meg az országod hagyományos levesét, mert az ilyet jó érzés megfőzni a külföldi ismerősöknek, akik nem ismerik, az otthoni barátok esetében pedig mindig jólesik egy kis hazai melegség vacsorára. 
2., Ázsiai vagy egzotikus levesek: Koreai, japán, tajvani, kínai, és még ezer más ízvilág tartozik ide, amelyeket biztosan te is szeretsz kipróbálni, amikor vendéglőbe mentek a haverokkal. Szerintem nem értékeljük eléggé, hogy mennyiféle fűszer elérhető a keleti fűszerboltokban manapság, pedig a segítségükkel már szinte bármit megfőzhetünk, akár otthon is. Amiatt is jobb az ilyesmit megtanulni, mert így is rengeteget költünk rendelt kajákra, és emellett még csomó papír és műanyag szemetet is teremtünk vele. Ezen kívül van valami romantikus abban, ha valaki ismeri más kultúrák konyhaművészetét is. A rizstésztának merőben más íze van, mint a hagyományos cérnametéltnek, amit a magyar levesekhez használunk (és amit az olaszok csak levestésztaként árusítanak). Általában olyan leveseket szoktunk egzotikusnak nevezni, amikről azt gondoljuk, hogy képtelenség lehet otthon elkészíteni, de azért ez a feltevés sokszor nem igaz. Persze, ha nem sikerül beszerezned bizonyos összetevőket, akkor egyetértek, valóban nem lesz pontosan ugyanolyan íze, mint a vendéglőben. De azért meg lehet próbálni a lehető leghasonlóbb változatot megfőzni a meglévő hozzávalókból, és az is ugyanolyan jóleshet, mintha rendelted volna. Sok ázsiai levesnél a lé maga csak fűszeres töltőanyagnak számít, amit nem szoktak megenni. Ahhoz, hogy megértsd és értékelni tudd a lé fontosságát, érdemes minél többféle levessel kísérletezni.
3., A te saját levesed: Amint elkezdesz próbálkozni, látni fogod, milyen zöldségeket szeretsz vagy nem szeretsz használni, mennyi ideig tart megfőzni a csirkét, vöröshúst, vagy a hüvelyeseket, mint a bab és a lencse, csak hogy párat említsünk. Idővel képes leszel édes leveseket is elkészíteni előételnek. Nálunk Magyarországon sokféle gyümölcsleves variáció létezik, amelyeket hidegen, tejszínhabbal szoktunk tálalni meleg nyári napokon, és egyszerűen fantasztikusak!
Remélem érted már, hogy a levesfőzés egy tanulási folyamat, minél többet gyakorlod, annál jobb leszel benne. Ahogy azt már a reggelinél is említettem, később más ételeknél is hasznodra válhat, ha kitanulod, mennyi ideig tart, mire az egyes hozzávalók elkészülnek[A magyar fordítás barátnőm Hamvas Réka készítette!].

A leves azóta az egyik legegyszerűbb fogássá vált a repertoáromban, most is fő egy fazéknyi a tűzhelyemen, miközben ezt írom. Körülbelül fél óra alatt össze lehet dobni egy egyszerűbb receptet, ha megvannak hozzá a megfelelő fűszereid, és persze egy csomó só. Szerintem egy szinte üres csirkehúsleves cérnametélttel ugyanolyan finom tud lenni, mint egy zöldséges minestrone, ami annyira tele van minden jóval, hogy alig találni benne a levet (de ha megvan, az ízek táncra perdülnek a nyelveden). A levesbe főzhető összetevők listája végtelen, úgyhogy engedd szabadjára a fantáziád, és kérlek, ne vegyél több instant porlevest, amire csak forró vizet kell önteni! Ennél jobban érdemelsz!

Most pedig főzésre fel! A kihívás nyolc bejegyzésből áll majd, amelyeket június  folyamán teszek közzé, és igyekszem a lehető legtöbb tippet megosztani veletek. Ha kipróbálnád az ötleteimet, írd le kommentben, hogy sikerült! A karantén a legjobb időszak arra, hogy felfedezd, mennyire is tudsz főzni. Ha pedig nem tudsz, könnyen megtanulhatod. Felvásároltad az összes lisztet a boltban? Akkor itt az ideje megtanulni, mit is kezdj vele!

[A magyar fordítás barátnőm Hamvas Réka készítette!]