Thursday, December 13, 2012

Magyar Diákok Tüntetnek A Keret Szám Csökkentés Ellen

Hungarian studenst protest against state scholarship cuts. A video with English subtitles is available at the bottom of the entry!
Check out my photos from the event here: 

(12.12.12)

Ez az én személyes véleményem. Senkit nem szeretnék megsérteni, ezért kérlek, ha nem értesz egyet nézeteimmel, nyugodtan beszélhetünk róla, de az elfogadhatatlan kommentek törlésre fognak kerülni. Köszönöm.
Budapesten, a kormány egy olyan döntést hozott, ami limitálja a keret számot olyan diákok számára, akik államilag támogatott képzésre akarnak jelentkezni az egyetemre. Az emberek dühösek, hiszen 2008-ban, az előző kormány ellen fellépet ez a párt és népszavazást rendelt el annak érdekében, hogy egy, amúgy elfogadható tandíj rendszer 'ötletét' eltöröljék. Most pedig, anélkül, hogy a nép véleményét megkérdeznék, elrendeltek tandíjakat (bár nem hajlandóak annak nevezni őket) és elfogadhatatlan keret számokat szabtak meg.


A diákság dühös. És jogosan. A diákok, akik külföldre menekülnek, azok nem hazaárulónak számítanak, hiszen nem arról van szó, hogy az emberek nem akarnak itt lenni, hanem a kormány lehetetlenné teszi ezt. 
Sok olyan embert ismerek, aki halálra tanulja magát a gimnáziumban azért, hogy elérje a megfelelő pontszámokat hiszen tudja, hogy a szülei nem engedhetik meg maguknak amúgy az oktatását.

Röhejes, hogy olyan helyzetben vagyunk, hogy olcsóbb külföldön új életet kezdeni, mint itthon egyetemre jelentkezni. Míg Bécsben magasabb ösztöndíjakat akarnak, itthon a diákok azért tüntetnek, hogy egyáltalán bejussanak az egyetemekre...

Sajnos a dolgoknak mindig két oldala van. Ha őszinte leszek, én egyetértek azzal, hogy valamilyen szinten legyen tandíj. Többek között azért, mert a tanárok hihetetlenül alul vannak fizetve, és ez kezd nevetséges lenni. Nem is beszélve arról, hogy számtalan embert ismerek, akik melegedni járnak be az egyetemekre - de ezek az emberek tudják is, hogy ők ezt teszik, ezért hajlandóak fizetni az oktatásért. Sőt! Számtalan ember van, aki annak érdekében, hogy azt tanulhassa, amit igazán akar, megtalálja a módját a fizetésnek. A probléma ott van, hogy miért kell szívatni az olyat, aki nem akar évekre felvenni kölcsönöket és adósságokban élni? Olyan nehéz ezt megérteni?


Egy remek kampány mozdulat volt a mostani kormánytól, hogy megtámadta az előzőt, hiszen senki nem szeret fizetni. Csakhogy a mostani kormány állandóan adókat emel, elvontak 3 milliárdot a múzeumoktól, 7 milliárdot az egyetemektől, és most a tandíj. Pontosan hova is megy a pénzünk? És mire kell hirtelen ekkora összeg? ... Kicsit radikális a nézetem, de nem tudtam nem észre venni az egyre több (történelmileg hibás) kampány plakátokat. Esetleg félnek valamitől?

A régi kormány egy elfogadható tandíj rendszert akart bevezetni, hogy segítse közalkalmazottjait és a külföldiekhez hasonló rendszert szerettek volna. Hasonlóan okos tőlük, hogy egy nyilatkozatban megígérték, hogy megnagyobbítják a keret számokat ha a nép újra őket szavazza meg. Nem tudom kire fogok szavazni, de ha a barátaim jövőéről van szó, akkor az első sorokban fogok tüntetni.


Egyesek nem értik az egyetemisták mit akarnak. Megmondom: vannak családjaink  barátaink, szeretteink, és többek között egy országunk, amivel törődünk. Legkedvesebb barátaim jövőre érettségiznek. Nem akarom, hogy egy buta kormány elűzzek őket. Magam is dühös vagyok, hiszen a röghöz kötés miatt nem tudtam új szakra jelentkezni és nekem is fizetnem kell majd kredit túlteljesítés miatt. De akkor én még jól jártam. Ezt nem sokan mondhatják el. A gyerekek a jövő, és semmi sem annyira fontos mint az oktatás. Mi a következő, adózzuk a levegő vételt?

Továbbá úgy gondolom, hogy Orbán Viktor ezzel csak elismerte azt, hogy az MSZP sem lopni akart a néptől, amikor beakarta vezetni a tandíj rendszert, hanem egyszerűen tényleg ilyen anyagi csődben vagyunk. Persze az, hogy megint focira megy a pénz, amiket elvontak, az már más kérdés, hiszen az elvonások most sokkal drasztikusabbak problémákat vonnak magukkal, mint az, hogy keret számokat csökkentik.

A BME épületétől sétáltunk a Kossuth térig. Szeretnék hinni abban, hogy kormány felismeri, hogy csak annyira erősek, mint az embereik és ha az embereik távoznak mellőlük, akkor nem érnek semmit. Szeretnék hinni abban, hogy ez a nap számított valamit, hogy nem csak dugót okoztunk és az emberek felfogják, hogy van, amit egyszerűen NEM lehet. A DEF (Diákellenállás a Felsőoktatásért) egyik képviselője egy remek mondatot említett beszédében, had zárjak ezzel:
"Csak olyat tegyetek, amit saját gyerekeitekkel is tennétek."

A tüntetésről, angol felirattal, készítettem egy videót. Kérlek, ha van egy kis időd nézd meg. 




A fotóimat az estéről itt nézheted meg: http://www.flickr.com/photos/vampirebrain/sets/72157632237227832/

No comments:

Post a Comment