Thursday, January 19, 2012

Blogger: Az Élet Puzzle-je


Amikor nagyon megható és nagyon filozofikus akar lenni valaki, akkor mindig megpróbál találni valamit, amihez hasonlíthatja az életet. Szép metaforikus kifejezéseket és hasonlatokat von az élet nagy kérdései és valami között, ami nagyon érdekesnek tűnik, de, amúgy nem igen fogható az élethez. Legalábbis én így érzem. De lehet, hogy csak azért mondom, mert én is találtam egy ilyen hasonlatot, és szerintem az enyém sokkal jobb mint a többi...
Pár napja egy régen kirakott puzzle-met elővettem, még Rómában raktam ki, a Spanyol Lépcsőről volt egy esti kép, amit hátulról celuxal összeragasztottam és a falamon lógott egy képkeretben. A hazaköltözés óta először került megint a szemem elé. Ez felidézte bennem milyen kellemes játék is puzzle-t kirakni. Egy Neuschwanstein kastély 500db képet elkezdtem kirakni, és nem tudtam nem észre venni, hogy  mennyire idegesít, ha egy darabot nem tudtam betenni a helyére.  Ott van 499 másik, de azaz egy megőrített.

Ha kinyitod a dobozt, először megtalálod az összes elemet, amik a kép szélét teszik ki, hiszen, hogy te ki vagy, a családod és születési helyed, dátumod azok mind olyan adatok, amikre az ember általában tud válaszolni. Babakorunkban kapunk egyszerűket, 6-9 darabosak, nagyok, könnyen kirakhatók. És mindig van egy öröm érzés, amikor kiraksz egy képet. Ahogyan felnősz, egyre nagyobbak kerülnek eléd, 100db, 300db, 500db, akár 1000db! És akkor nézel egy tökéletes képet, és megpróbálod lemásolni. Találsz egy elemet, valami kék szín, ami a puzzle felének bármelyik darabja lehet, hiszen az esetek többségében az ég mindig egyszínű és a kép felét kiteszi. Alíg van valami, amit kiraktál, de mégis ott van azaz egy kék darab, amit azt akarod, hogy stimmeljen, beakarod illeszteni. Kiraksz többi részeket, például egy ház, vagy egy autó, az elég könnyű, hiszen látod, hogy csak egy helyre tud passzolni. De ott van a szemed sarkában azaz egy kék elem, és basszus annyira beakarod tenni valahova, de nem stimmel.
Eröltetheted, de tudod, hogy az nem oda való, annak nem ott van a helye. A kép egyre tisztább, egyre több elemnek megvan a helye, érzel egy kis büszkeséget. De már nem csak 1, hanem legalább 5 olyan elem van a szemed előtt, amik sehogyan sem stimmelnek, és rájössz, hogy valamit elrontottál. Valami nagyon rossz helyre került és a szemed nem vette észre először, hiszen az a pár militer, amivel eltért az alig látható szabad szemmel. És akkor lebontasz egy részleget, és dühít, hol rontottad el? Kezdheted előröl! És nem számít meddig húzod, azaz 1 darab lesz az utolsó, amit betudsz tenni a helyére, mert meg kell tanulnod, hogy akkor is ha megvannak egy képletnek az összes elemei, nem biztos, hogy minden szabályt már felfedeztek, amivel megtudod fejteni azt az egyenletet. Türelem. A puzzle egy türelem játék, az élet... az élet egy türelem játék. Lehet, hogy neked kell megtalálni a helyét, de az esetek többségében a kép fogja neked mutatni, hogy hova kell illeszteni a darabokat, csak meg kell várni, hogy világos legyen. Minnél idősebb vagy, annál okosabban és nyugodtabban fogsz belekezdeni és annál nagyobb siker élmény lesz.
És ha sikerült kitenned, akkor áttérhetsz egy nagyobbra, egy több és kisebb darabos képre. Csak annyit tarts észben, hogy csak akkor fogod tudni kirakni, ha akarod. Ne kezdj bele, ha nincsen hozzá kedved és ne akard más puzzle-jét kitenni. Azt a képet nem neked szánták.


2 comments:

  1. Asszem elő kell szednem a 3000 darabos puzzle-t a van gogh képpel.
    Tetszetős írás. :o)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, az nekem is volt, a miénk egy szék volt, de hát nem volt valami szép, szóval az már elveszett a sülyesztőben...
      Örülök, ha tetszett :) <3

      Delete