Thursday, October 13, 2011

Building With CsorEsz: A Tökéletes "Pumpkin" Faragás!

A Halloween tradiciója lassan ellepi Magyarországot is, ha figyelemmel követitek, akkor már láthattátok, hogy a még egy hónapja a maradék görögdinnyével megtöltött fa ládák most óriás dísztököket tartalmaznak és minden naracssárgán világít! Na, de a magyar ember, azon kívül, hogy feltalálja magát, nem biztos, hogy 100% tudja, hogy-hogyan is kell a tököt megfaragni, hogy jó régi Jack-O-Lantern legyen belőle! Én magam vagyok annyira szerencsés, hogy még Amerikában megtanultam a módszert, és szeretnék segíteni azoknak, akik ezt a kellemes ünnepet szeretnék elsajátítani! Lássunk is neki:




1) A szép tököt mossuk meg alaposan. Mivel a lakásunkban fog díszelegni, nem ajánlott, hogy homok/föld foltok legyenek rajta, és, ahogyan haladunk tovább látni fogjátok, hogy jobb ha tiszta!




2) A töknek a tetejét vágjuk ki, és egy éles élű kanállal essünk neki a belsejének. A tetejét tegyük el még szükségünk lesz rá. Készítsünk ki egy zacskót, amibe a belsőt tesszük, ha csak nem akarjúk a híres "hányós" tököt elkészíteni, abban az esetben egy tálban szemeteljük a tök belsejét. Maga a tök fal nagyon vastag, és nehéz kivágni rendesen a szemet és a szájat, ezért ajánlatos a húsát rendesen kivájni ott, ahova az arcunkat akarjuk vágni! (A belsőből kiszedhetjük a tökmagokat, és sózás után bedobhatjuk a sütőbe és kész a pirított tökmag!)




3) A tetőre még nem lesz szükségünk, ugyanis most jön a faragás, és ilyenkor még a tök belsejébe beleeshetnek darabok a husából és a falából, és egyszerűbb azokat úgy kihajítani, hogy a tököt felfordítjuk. FIGYELEM! Nagyon sok féle tök méret van, kérlek vedd figyelembe, hogyha magas tököt veszel, akkor az arcnak a szája NAGY legyen, ugyanis a gyertyát, amit majd a belsejébe helyezünk nagyon nehéz lesz meggyújtani különben! 
Segitség képen egy egyszerű fekete filcel (ellenőrizd, hogy lemosható-e!), az arcot, amit kitaláltunk rajzoljuk fel a falra és essünk neki a késsel! Nem biztos, hogy elsőre kipattan a kocka, amit vágtunk, ne adjuk fel, sajnos könnyen törik, inkább menjünk végig rajta mégegyszer! Ajánlatos a szájat több részben kivágni, mert ha sok fogat csinálunk neki, akkor képes az kitörni a szájjal együtt! (Ebben az esetben a fogat egy félbetört fogpiszkálóval erősítsük vissza!) Ezek után egy szivaccsal mossuk le a filctoll nyomát, amennyiben véletlenül fent maradt valamennyi, vagy ha faragás közben megváltoztattuk a koncepciót!




4) Ha minden lépést megfelelően követtél és a kivágott részek körül megfarigcsáltad a húst, akkor a tököd elkészült! Most helyezd bele a gyertyát és a tetejét, ugyanis a sötétben csak akkor látszik igazán az arc, amit készítettünk. Vigyázzunk, a teteje nagyon fel tud melegedni a gyertya füstjétől! Ha meggyújtottuk a gyertyát, akkor le a lámpákat és HAPPY HALLOWEEN!




Zárás képpen egy-két arc ötletet szeretnék megosztani veletek, ha netán hírtelen nem tudtok mit kitalálni, és lehet, hogy ezek megihletnek majd titeket! 


Kellemes Ünnepeket Mindenkinek!


No comments:

Post a Comment